V zahraničí volilo více Čechů než při výběru prezidenta

26.10.2013 6:29

Ve Spojených státech byla účast krajanů ve volbách do Poslanecké sněmovny větší než při výběru prezidenta před více než půl rokem, ve zbytku Ameriky byl zájem naopak spíš nižší. Vyplývá to z informací poskytnutých českými zastupitelskými úřady po skončení dvoudenních voleb a definitivním uzavření drtivé většiny volebních místností v USA, Kanadě, Brazílii a Argentině.

V zahraničí volilo více Čechů než při výběru prezidenta
Foto: 123RF.com
Popisek: Americký Kongres

V USA šlo k volbám přes 540 voličů, z nichž necelá polovina využila voličských průkazů, sdělil telefonicky po uzavření volebních místností na východním pobřeží tajemník českého velvyslanectví ve Washingtonu Martin Pizinger. Dodal, že to bylo více než v předchozí prezidentské volbě, kdy se počet voličů přehoupl přes 500, i než v parlamentních volbách v roce 2010, kdy bylo hlasujících méně než 500.

V New Yorku se kvůli volbám sešlo 280 Čechů

Jen v New Yorku hlasovalo během dvou volebních dnů přes 280 lidí, z toho nadpoloviční většinu tvořili občané využívající voličské průkazy. Příjemným zjištěním byl velký zájem zejména mladých voličů, upozornil generální konzul v New Yorku Martin Dvořák. V Chicagu volilo přes 80 osob. To bylo o třetinu více než v prezidentské volbě, podotkla konzulka Milana Ličková.

V Kanadě projevilo zájem vhodit hlasovací lístek do volební urny skoro 140 lidí, z toho 59 v metropoli Ottawě a 79 v Torontu. V obou případech byla účast zhruba stejná nebo o něco nižší než při letošní prezidentské volbě. Menší zájem projevili Češi v zahraničí o volby do sněmovny v Brazílii a Argentině, kde se jich nesešlo dohromady ani 50.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…