V ženské věznici vyvolala amnestie emoce. Doufají, že se jich týká

01.01.2013 21:45

Zpráva o dílčí amnestii, kterou vyhlásil prezident Václav Klaus, se už rozšířila v ženské věznici ve Světlé nad Sázavou, kde je nyní 760 vězeňkyň. Podle mluvčí ženy doufají, že se jich osvobození od trestu týká.

V ženské věznici vyvolala amnestie emoce. Doufají, že se jich týká
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Cela ve věznici. Ilustrační fotografie

"Nějaké emoce to vzbudilo, ženy tu informaci zaregistrovaly. Každá asi doufá, že se jí to týká," popsala mluvčí věznice Eva Hodná náladu. Vedení věznice prý ale zatím nemá ani hrubý odhad počtu žen, na které se amnestie vztahuje, čekat bude na rozhodnutí soudů.

"Budou nám muset poslat příkazy k propuštění těch konkrétních odsouzených, kterých se to bude týkat," vysvětlila mluvčí. Podle ní se zatím nedá odhadnout ani to, jak dlouho se věznice bude propouštěním zabývat. Každá žena totiž musí dostat potvrzení o propuštění. "Musíme jí vrátit doklady, musí dostat peníze, které měla na kontě, musíme jí vrátit její osobní věci," vysvětlila.

Do dnešního dne pracovníci věznic o chystané amnestii nevěděli. "Vězni doufali, že amnestii vyhlásí nový prezident, netušilo se, že to udělá ještě Václav Klaus. Teď je otázka, zda se k tomu přikloní i nový prezident, případně jakou skupinu pro amnestii zvolí," řekl pracovník jedné z věznic na západě Čech, který nechtěl být jmenován. Dodal, že v jejich zařízení se bude amnestie týkat "hlavně kapsářů a případů bagatelní trestné činnosti".

Podle jeho názoru by však mohlo dnešní vyhlášení dílčí amnestie znamenat riziko pro věznice, protože očekávání některých odsouzených nebylo naplněno, a tak by se mohli pokusit vzepřít.

Zřejmě jen minima lidí se dotkne amnestie v plzeňské borské věznici, zařízení je totiž určeno hlavně pro pachatele zvlášť závažných zločinů a několikanásobné recidivisty.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…