VIDEO Bojíte se pravdy, ale vy jste mi zavraždili bratra, křičel v Polsku Kaczynski. U sousedů je dusno

19.07.2017 9:11

V sousedním Polsku je politická scéna opět po čase ve varu. Tentokrát kvůli návrhu zákona, se kterým přišla do parlamentu vládní strana Právo a spravedlnost. Návrh zásadně mění pravidla pro jmenování soudců u Nejvyššího soudu. Zatímco opozice mluví o konci právního státu, předseda strany Jaroslaw Kaczynski vzkazuje, že musí skončit éra komunistických soudců na Nejvyšším soudě.

VIDEO Bojíte se pravdy, ale vy jste mi zavraždili bratra, křičel v Polsku Kaczynski. U sousedů je dusno
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Jaroslaw Kaczyński

Radikální návrh v podstatě rozpouští současný Nejvyšší soud a plánuje ustavení zcela nového tribunálu. Ještě před debatou Právo a spravedlnost ustoupilo opozici, takže pravomoc vybírat nové soudce, kterou měl původně především ministr spravedlnosti, byla převedena na Národní radu soudnictví, volenou parlamentem.

Přesto opozice hovoří o „zničení Nejvyššího soudu“ a její zástupci rozpoutali v Sejmu skutečnou bouři. Ta navíc byla podpořena protesty veřejnosti ve varšavských ulicích. Demonstranti se svíčkami skandují „svobodné soudy“ a „chceme veto“. Shromáždili se před prezidentským palácem, kde bude muset prezident Andrzej Duda v konečné fázi návrh podepsat. Demonstraci podpořilo několik místních celebrit, televize ABC našla v davu demonstrantku, která prý přijela až ze vzdálené Poznaně, aby bránila demokracii.

VÍCE ZDE

Vládní strana je však odhodlána reformu v nejvyšších patrech soudnictví prosadit. Její předseda Jaroslaw Kaczynski přímo říká: „Soudnictví stále funguje v neúčinných komunistických liniích. Lidé očekávají radikální změnu a příchod nových lidí,“ vysvětluje snahu přimět současné soudce Nejvyššího soudu k odchodu.

Emoce v polském parlamentu: Jaroslaw Kaczynski: Bojíte se pravdy, ale vy jste mi zavraždili bratra

 

 

Ke zklidnění situace vyzvaly dokonce i vlivné polské církevní autority. Vládní strana se naopak snaží prosadit návrh ještě na tomto jednání, než se poslanci v srpnu rozjedou na dovolené. Pokud by téma vydrželo až do podzimu, bylo by to nejspíš ještě bouřlivější.

Prezident Duda však vládní poslance varuje, že zákon nepodepíše, pokud nebude současně změněn jiný zákon, který řeší právě Nejvyšší radu soudnictví. Do sboru, který má řídit celou justici, jsou členové voleni parlamentem. V současnosti k tomu stačí nadpoloviční většina, Duda však trvá na tom, aby ke zvolení člena rady byla třeba většina třípětinová. To by více zapojilo opozici.

„Souhlasím se záměrem vlády, potřebujeme reformu Nejvyššího soudu. Ale tato reforma musí být provedena moudře a s rozvahou,“ upozorňuje prezident.


 

reklama

autor: jav

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…