VIDEO Celé rádio zezelenalo. Školou povinný bojovník za klima poučoval Ondřeje Neffa

15.03.2019 17:48

Je čas panikařit, pokud chceme zachránit planetu? Hosty pořadu Pro a proti Českého rozhlasu byl student a mluvčí českého Fridays For Future Petr Doubravský a spisovatel a publicista Ondřej Neff.

VIDEO Celé rádio zezelenalo. Školou povinný bojovník za klima poučoval Ondřeje Neffa
Foto: Repro Youtube
Popisek: Student Petr Doubravský

V pátek se čeští studenti poprvé připojili k celosvětovému hnutí Fridays For Future. To naléhá na vlády, aby účinněji omezovaly emise. Mají mladí pravdu, když tvrdí, že je čas panikařit, jestli chceme zachránit planetu před ničivými dopady globálního oteplování? Právě o tomto tématu se hovořilo v pořadu Pro a proti. 

Anketa

Vadí vám výrok Václava Klause ml. o EU a Židech?

4%
96%
hlasovalo: 21460 lidí

„Ano, já si myslím, že je teď ten nejvyšší čas panikařit,“ míní Doubravský. „Já myslím, že panikaření je vždycky chyba, nicméně je dobře, že mladí lidé se zabývají něčím ušlechtilým a rozumným. A zase nicméně si myslím, že pláčí na falešném hrobě,“ sdělil k tématu Neff. „Jakákoliv stávka je nátlak na někoho, v tomto případě je nátlak na vlády, nějaké ty orgány mocenské,“ zmínil Neff. Následně začal hovořit o paralýze české dálniční sítě i o ohrožení rozvoje energetiky. „Zničili jsme Šumavu. A mě by moc zajímalo, co si ti mladí lidé představují, že se má dělat dál,“ poukázal Neff. 

„Určitě si nemyslím, že Česká republika nebo Evropská unie dělá dost. My podle vědců a i vlastně podle toho, k čemu se politici zavázali v rámci pařížské dohody, musíme snížit celosvětově do roku 2050 emise skleníkových plynů na nulu, což se v Česku děje zcela minimálně. Naopak je Česká republika v žebříčcích jedna z nejšpinavějších zemí a na hlavu vypouštíme celkem dost emisí. Mnohem víc než jiné země,“ postěžoval si Doubravský. 

Neff se pak snažil oponovat, že hlavní znečišťovatelé jsou v Asii. „Já jsem třeba teď byl ve Vietnamu a děsil jsem se, jak to tam vypadá. A ten rozdíl toho přístupu Asie a našich zemí je enormní. Takže já, když jsem poprvé slyšel o té stávce, o té švédské slečně, tak jsem, tak jako s takovou hořkou ironií si říkal, že ano, tak ať jde stávkovat, ale že bych jí nedoporučoval, aby stávkovala na tom nejdůležitějším místě, což je náměstí Nebeského klidu před budovou komunistické strany Číny, protože Čína je absolutní největší znečišťovatel, který má na hrbu 40 procent znečištění v tomto ovzduší. A jsem zvědavý, jestli ta stávka bude taky v Pekingu,“ míní Neff.

„To s Čínou je samozřejmě pravda, ale my žijeme v České republice a já jsem přece jako občan zodpovědný za to, co se bude dít v mojí zemi. Já bych byl neskutečně rád, kdyby stávky probíhaly i v Číně,“ dodal Doubravský, který chce, ab se vyvinul globální tlak. „My se vlastně všichni v našich zemích snažíme tlačit na vlády, aby začaly snižovat emise skleníkových plynů,“ poznamenal dále Doubravský. 

Neff následně hovořil o politických rozhodnutích, která jsou činěna bez sebemenší odpovědnosti za reálný vývoj, zejména ekonomiky. A vemte si dejme tomu to, co se stalo v tom posledním období, kdy se zase schválily emise automobilů. Německo v podstatě zrušilo atomové elektrárny, rozhodlo se zrušit elektrárny uhelné a rozhodlo se převést automobily na elektrický pohon. Já tvrdím, že toto je akt šílenství, který bude mít naprosto zdrcující důsledky ekonomické. Už dneska jde německá ekonomika dolů a já mám velkou obavu, že tady pan Doubravský, až bude v mém věku, tak se mu bude žít podstatně hůř, než se žilo jeho dědečkovi nebo žije jeho dědečkovi dnes. Protože ta ekonomika, pokud to šílenství neskončí, tak prostě půjde naprosto zdrcujícím způsobem dolů,“ varoval Neff.

Doubravský však oponoval tím, že jestli je tady něco, co má negativní vliv na ekonomiky, tak jsou to právě změny klimatu. „Podívejte se na to, jaká sucha zažívá nejen Česká republika v posledních letech a jaký dopad to má třeba na úrodu zemědělců. Jinak čím dřív začneme využívat technologie a čím dřív začneme tu transformaci na nějakou ekonomiku bez uhlíku, tím víc to pro nás bude lepší,“ míní Doubravský. „My se prostě musíme smířit s tím, že století páry už dávno skončilo, a začít využívat mimo jiné to, co právě vymyslela, vymyslela třeba vaše generace,“ dodal Doubravský s tím, že všechny generace před námi to dělaly hůř, než by chtěl. 

Anketa

Schvalujete práci Anny Šabatové?

2%
98%
hlasovalo: 9123 lidí

„Já bych tomu strašně fandil, ale tvrdím, že žádné technologie, které nás zbaví uhlíku, v dohledu nejsou, aniž by to fatálním způsobem nepoškodilo ekonomiku. Já jsem tady citoval ten automobilový průmysl, který je zásadním způsobem ohrožen tím nesmyslem s elektrifikací automobilové dopravy. Mě na celé té věci zajímá, že je to v podstatě hodně emotivní záležitost, hodně politická a vyjímá se, zásadně se vyhýbá jádru problému. Vždyť vemte si, že i u nás bychom mohli velice zásadním způsobem snížit emise u automobilů, kdyby se důsledněji kontrolovaly výfukové plyny. To se nedělá, proč? Protože se bojíme sáhnout jaksi chudším vrstvám na jejich ojeté automobily,“ poznamenal Neff. A zmínil i topení, které znečišťuje ovzduší. 

„Evropa byla vždycky lídrem v těch zaváděných změnách, dá se předpokládat, že pokud něco přijme Evropa, tak to později přijmou i jiné části světa, jak se to většinou děje,“ sdělila moderátorka Veronika Sedláčková, jíž velmi zostra oponoval Neff. „To je naprosto směšná teze,“ sdělil s tím, že Asie se inspiruje vždy v hloupostech. „Ale představa, že my se tady zbavíme uhlíkových emisí a Afrika a Asie a Jižní Amerika okouzleně řeknou: Ó, ti jsou svatí, my půjdeme touto cestou, to je naprosto komická představa,“ dodal. 

„Určitě nechci, aby ta transformace na ekonomiku bez uhlíku dopadla na lidi. A to se nestane, pokud my začneme teď a pokud třeba do těch technologií budeme investovat,“ lobboval stále za změny Doubravský, jenž se pustil i do kritiky současné vlády, například v otázce těžby a spalování uhlí. „Když se podíváte na Českou republiku, vláda v roce 2015 prolomila limity těžby na doly Bílina, o čemž se stále rozhoduje a Ministerstvo životního prostředí o tom bude rozhodovat v následujících letech. Česká energetická koncepce absolutně nevyužívá potenciálu obnovitelných zdrojů energie a těch věcí je víc a víc,“ zmínil. Neff však oponoval, že žádné alternativní zdroje nejsou. 

„Větrníky, sluneční energetika je nestálá, nespolehlivá a musí být zabezpečována tradičními zdroji energie. Ale co se týče toho globálního pohledu, tak když se podíváme na vývojové křivky, tak vidíme, že průměr Evropské unie mírně klesá, já netvrdím, že dramaticky, ale mírně klesá. Já bych to charakterizoval, že to je vlastně důkaz toho udržitelného rozvoje. Co jde obrovsky nahoru, jsou emise právě toho třetího světa,“ poukázal Neff. Následně se rozhovořil o tom, jak naroste počet lidí. 

„Došlo by k zásadnímu zvratu, kdyby se podařilo udělat opravdový nějaký průlom, co se týče výroby energie a co se týče hlavně skladování energie. Ale k tomu se nedostaneme stávkami v pátek,“ zmínil Neff a poukázal především na um vědců. A zároveň si rýpnul do studentů, že je zřejmě víc baví stávkování než to, aby chodili do školy.

„Docela se o svoji budoucnost bojím, a proto to dělám. Pan Neff tady mluví o technologiích, ale ani já, ani pan Neff nejsme odborníci na technologie a nejsme vědci. A podle vědců skutečně je možné využívat technologie a my ty technologie máme, ale v současné době je nevyužíváme. To je to, proč vlastně pro mě nemá smysl, abych já studoval a stával se ze mě vědec, když to, co jako potřebujeme, už vlastně vynalezené máme. Prosím, odpusťte si to, že stávkujeme proto, že by nás nebavila škola, nebo proto,že bychom se chtěli flákat. Žádné flákání to není a děláme to opravdu proto, že nám jde o naši budoucnost a protože se o ni bojíme. A bojíme se o ni proto, že starší generace se chová, tak jak se chová,“ oponoval Doubravský. 

Neff se však nedal a znovu zopakoval, že žádnou alternativní technologii nezná. „Můj soused si osadil střechu soláry, když jsem se ho ptal, jestli se to vyplatí, tak říkal, že to bylo nejhorší rozhodnutí jeho života,“ tvrdil Neff. Doubravský se však domnívá, že by se umístění solárních panelů na střechy domácností mělo podporovat. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…