VIDEO Další teror v Londýně, sedm mrtvých obětí. A zase: S dodávkou na mostě do lidí, a pak útok s noži

04.06.2017 6:42

Londýnem otřásl další teroristický útok. Došlo k němu na London Bridge a Borough Market. Podle prvních informací najeli teroristé pozdě večer na mostě s dodávkou do chodců. Poté z auta vyrazili tři muži, kteří začali útočit s noži. Zatím je potvrzeno sedm obětí. Útočníky policie zneškodnila. Podle některých anglických médií šlo zřejmě o džihádisty.

VIDEO Další teror v Londýně, sedm mrtvých obětí. A zase: S dodávkou na mostě do lidí, a pak útok s noži
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jedna z věží Tower Bridge

Podle serveru deníku Daily Mail měli útočníci křičet: „To je za Alláha.“ Že šlo o teroristický útok, potvrdila brzy ráno i britská premiérka Theresa Mayová.

Zatím je potvrzené, že v sobotu krátce po desáté hodině londýnského času (u nás po jedenácté) narazila dodávka do davu chodců na slavném mostě London Bridge. Z ní pak vyskočili tři útočníci a začali noži napadat lidi.

Poté pokračovali do blízké čtvrti Borough Market, kde útočili na lidi na ulicích a v restauracích. Policii se podařilo zareagovat rychle a minimálně dva teroristé byli zastřeleni během osmi minut od začátku řádění. Ohledně třetího se informace liší, ejprve to vypadalo, že byl zastřelen také, pak se objevily informace, že po něm policie stále pátrá. Zanechali po sobě šest mrtvých a mnoho zraněných, podle aktuálních zpráv z londýnských nemocnic 48.

Muži na sobě podle záběrů měli mít makety vest s výbušninami. Ty ale naštěstí nebyly funkční.

Svědci tragédie, o které i policie mluví jako o dalším teroristickém útoku, uvedli, že dodávka najela do lidí ve velké rychlosti. Po útoku zůstala ležet kolem těla. Mluví se i o tom, že se útočníci snažili dostat i do hospody, která byla plná lidí. To se jim ale nepodařilo.

Anglie je otřesena. Jde už o druhý teroristický útok v poslední době. Zhruba před dvěma týdny zemřelo při teroristickém útoku na koncertě zpěvačky Ariany Grande v Manchestru 22 lidí, mezi nimi byly i děti.

Premiérka Theresa Mayová na dnešní ráno svolala zvláštní vládní bezpečnostní tým. „Vyšetřování postupuje vpřed rychle. Chci vyjádřit velkou vděčnost policii a záchranářům na místech činu. Jsme v myšlenkách s těmi, kteří se ocitli uprostřed těchto strašných událostí,“ řekla premiérka.

Na vlastní oči měli útok na Borough High vidět podle médií manželé Natalie a Ben. „Viděli jsme, jak člověk v červeném oblečení s nožem třikrát chladnokrevně někoho bodl. Možná to byl někdo, kdo se proti němu snažil zasáhnout, ale po pobodání padl na zem,“ řekli manželé, kteří poté, co se začalo střílet, utíkali pryč.

Další autentické svědectví:

K útokům se zatím nikdo nepřihlásil. Podle BBC ale příznivci Islámského státu oslavují incident na sociálních sítích. 

Policisté zasahovali včera i ve čtvrti zvané Vauxhal. Jak uvedla agentura Reuters, podle vyšetřovatelů to ale nesouviselo s útoky na London Bridge a v Borough Market.

Americký prezident Donald Trump vzkázal: Jakkoliv budou USA moci pomoct Londýnu a Británii, udělají to. Jsme s vámi. Bůh vás ochraňuj.

„V této nové tragédii stojí Francie víc než kdy jindy na straně Británie. Mé myšlenky jsou s oběťmi a jejich milovanými,“ napsal francouzský prezident Emmanuel Macron.

Nad ránem začali reagovat na útok i čeští politici. Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek napsal na svůj Twitter: Odsuzuji další z ohavných útoků na nevinné. Vyjadřuji upřímnou soustrast rodinám obětí. Doufám v uzdravení všech raněných.

 

Odsuzuji další z ohavných útoků na nevinné. Vyjadřuji upřímnou soustrast rodinám obětí. Doufám v uzdravení všech raněných.#LondonAttacks

— Lubomír Zaorálek (@ZaoralekL) 4. června 2017
 

Ministr vnitra Milan Chovanec vyjádřil upřímnou soustrast všem pozůstalým a pak ujistil, že české bezpečnostní složky dělají vše, co je třeba. „Po událostech v Londýně jsou bezpečnostní složky v kontaktu se zahraničními partnery. V tuto chvíli nemáme informaci, že by se útok týkal ČR,“ napsal na Twitter.

 

Po událostech v Londýně jsou bezpečnostní složky v kontaktu se zahraničními partnery. V tuto chvíli nemáme informaci, že by se útok týkal ČR

— Milan Chovanec (@Milan_Chovanec) 4. června 2017

Oba ministry ale v reakci předběhl předseda opoziční TOP 09 Miroslav Kalousek. „Upřímnou soustrast, Británie. Cítím bezmocný vztek. Na tyto zrůdnosti stoprocentně účinná prevence není. Vzdát to ale nesmíme. Jsme ve válce...

 

Upřímnou soustrast,Británie.Cítím bezmocný vztek.Na tyto zrůdnosti stoprocentně účinná prevence není.Vzdát to ale nesmíme.Jsme ve válce...

— Miroslav Kalousek (@kalousekm) 4. června 2017

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Hora

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …