VIDEO Hoří. Násilí, vztek a teď si uprchlíci dokonce zapálili vlastní tábor

20.09.2016 10:31

V uplynulých měsících média často informovala o problémech v uprchlickém táboře Moira na řeckém ostrově Lesbos. K častým výbuchům násilí, nevyhovujícím hygienickým podmínkám a průtahům při vyřizování žádostí o azyl se včera přidal i zničující požár.

VIDEO Hoří. Násilí, vztek a teď si uprchlíci dokonce zapálili vlastní tábor
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Kolem iráckého města Dahúk je nespočet uprchlických táborů

Oheň vážně poškodil stany i další ubytovací jednotky a zařízení uprchlického tábora, který tak muselo opustit na čtyři tisíce jeho dočasných obyvatel. Policie konstatovala, že požár způsobili samotní uprchlíci. Situaci ještě zhoršuje silný vítr, který rozdmýchal plameny do celého prostoru tábora. Napětí je v přeplněném uprchlickém táboře, který se nachází jen asi 25 km od tureckého pobřeží, viditelné již celou řadu měsíců.

Nyní se vše zhoršilo poté, co se po táboře rozšířily zprávy o údajné masové deportaci uprchlíků do Turecka. Zprávy šířené řeckými médii způsobily v Moira chaos a v důsledku toho také vypukl masivní požár. Záchranářům se podařilo jej dostat pod kontrolu, ale společně s dobrovolníky nyní pracují na evakuaci dospělých i dětí do jiných táborů a zajišťují pro ně distribuci vody a dalších základních potravin.

 

 

Jak uvádí britský deník Express, momentálně se na ostrově Lesbos nachází více než 5600 uprchlíků, ovšem kapacita uprchlického tábora je o dva tisíce menší. Příznivější situace není ani na dalších řeckých ostrovech. Podle informací řeckých úřadů pobývá celkem na pěti okolních ostrovech asi 13 000 lidí, ale ubytovací kapacity postačují jen asi pro osm tisíc z nich. Z Turecka navíc do oblasti stále míří další uprchlíci. Padesát z nich bylo zachráněno v západním Řecku, když se snažili dostat do Itálie.

V celém Řecku se aktuálně podle britského deníku Daily Mail vyskytuje více než 60 000 uprchlíků, z nichž se většina snaží dostat do Německa a dalších bohatých států Evropské unie. Vzhledem k uzavření hranic východoevropských a balkánských států jsou však jejich snahy většinou odsouzeny k neúspěchu. Samotný uprchlický tábor Moira byl dlouhé měsíce terčem kritiky lidskoprávních organizací. Především z důvodu omezených ubytovacích kapacit.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…