VIDEO Hořící věžák v Londýně: Uhoří tam lidé zbytečně? Je to možná obrovská nedbalost, zde je důkaz

14.06.2017 8:52

V londýnské čtvrti White City začal v noci hořet obytný věžák. Požár domu, ve kterém žije přes dvě stě lidí, propukl po půlnoci a ještě v půl deváté středoevropského času se hasičům nedařilo dostat jej pod kontrolu.

VIDEO Hořící věžák v Londýně: Uhoří tam lidé zbytečně? Je to možná obrovská nedbalost, zde je důkaz
Foto: Hans Štembera
Popisek: Londýn

„Jsem sto metrů od budovy a jsem zcela pokryt popelem,“ hlásil ve své reportáži redaktor BBC od věžáku, nazývaného Glenfell Tower.

Na místo se sjelo celkem čtyřicet záchranářských týmů čítajících přes dvě stě hasičů. Není jasné, kolik lidí zůstalo v plamenech uvězněno, ale vzhledem k tomu, že požár propukl v noci, se očekávají spíše katastrofičtější scénáře. V 7:15 středoevropského času bylo oznámeno, že do londýnských nemocnic bylo rozvezeno 30 zraněných.

Podle svědků se z oken v noci ozývalo volání o pomoc a lidé z horních pater vysílali signály, že jsou uvězněni a nemohou nic dělat. Podle reportérů na místě byl oheň od desátého patra výše zcela mimo kontrolu. Budova má přitom 27 podlaží.

Svědkové taky uvedli, že v domě nebyly slyšet požární hlásiče.

Britské servery přinášejí další informace o tom, že obyvatelé si dlouhodobě, již několik let, stěžovali na nedostatečné protipožární zabezpečení domu, byli však ignorováni. Již na začátku roku 2016 sdružení Grenfell Action Group na svých stránkách zveřejnilo příspěvek bilancující množství vážných bezpečnostních a zdravotních problémů ve věžáku, postaveném již v roce 1974.

PODROBNOSTI V ANGLIČTINĚ ZDE

Zmiňováno bylo zejména to, že dům o 200 bytech má pouze jeden východ, což v případě požáru může způsobit katastrofu. Upozorňováno bylo také na nebezpečí vyplývající z nepořádku v některých částech domu. To bylo dokumentováno fotkami starých matrací a dalšího harampádí na chodbách.

Již před zveřejněním tohoto textu podle skupiny nastalo několik situací, které hrozily vážným požárem domu. Proto obyvatelé vyzývali úřady, aby „zajistily, že tento hazard se zdravím a bezpečností bude odstraněn“.

To vše dohromady tvoří podle skupiny časovanou bombu, jejíž výbuch by vrhl dům do plamenů, a to doslova. V noci z úterka na středu právě taková situace nastala.

Městská rada čtvrtí Kensington a Chelsea vydala prohlášení, že v domě byla naplánována celková rekonstrukce, zahrnující řešení protipožárních opatření stejně jako nové zateplení budovy a výměnu oken. Z prohlášení však není zřejmé, co se z rekonstrukce již podařilo provést.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…