VIDEO Jaromír Soukup se tentokrát pustil na hodně tenký led. Tohle by ho mohlo mrzet

26.04.2018 9:35

Ve včerejším díle pořadu Kauzy Jaromíra Soukupa se majitel TV Barrandov a moderátor v jedné osobě věnoval postavě Daniela Křetínského, jeho podezřelým nákupům zahraničních elektráren a také vazbám Křetínského na Mirka Topolánka a Janu Nagyovou. Řešila se Topolánkova kandidatura na prezidenta nebo kamarádství s bývalým ředitelem ČEZu Martinem Romanem. Došlo i na srovnání se Zdeňkem Bakalou.

VIDEO Jaromír Soukup se tentokrát pustil na hodně tenký led. Tohle by ho mohlo mrzet
Foto: Repro TV Barrandov
Popisek: Jaromír Soukup

Na začátku přivítal Jaromír Soukup diváky u „jediného opravdu investigativního pořadu v Česku, který se nemusí ohlížet na zájmy majitelů, nebo ředitelů, protože tím vším jsem já“, glosoval Soukup. „Tady v republice máme přes 10 milionů solárních panelů, bohužel nikdo netuší, jak se jich zbavíme, až doslouží,“ řekl Soukup. 

Anketa

Chcete, aby ČSSD zasedla ve vládě Andreje Babiše?

4%
96%
hlasovalo: 22277 lidí

„Zadlužení Daniela Křetínského a jeho firmy Energetický a průmyslový holding je více než 150 miliard korun,“ načal první segment pořadu Soukup. „Na splacení všech dluhů by EPH musel vydělávat více než sedm let a veškerý svůj zisk přitom použít na splátky dluhů,“ dodal vzápětí. Podle Soukupa navíc dostal Křetínského byznys počátkem roku pořádnou ránu. Jeho byznys model se sestává z nákupu starých a nepotřebných elektráren na fosilní paliva, které občas ani nejsou v provozu. Takto podle Soukupa vlastní i některé elektrárny v Německu, za které od tamní vlády dostává peníze za to, že fungují jako jakási záloha pro případ energetické krize. Od ledna letošního roku ale běží pětiletá lhůta, po jejímž uplynutí již nebude možné tyto staré elektrárny na uhlí provozovat jako energetickou zálohu.

Daniel Křetínský v poslední době začal kupovat i média. Jaromír Soukup poté zmínil nedávný Křetínského rozhovor pro prestižní francouzský deník Le Figaro. V něm se podle Soukupa Křetínský příliš rozpovídal a řekl i věci, které nejsou příliš pravdivé. Až pravda vyjde najevo, zaskočený prý bude kromě francouzské ambasády i šéf mediálního gigantu Lagardère, od kterého Křetínský aktuálně kupuje média, francouzské módní časopisy, nebo česká rádia Frekvence 1 a Evropa 2. Ten totiž aktuálně o Křetínském smýšlí velmi pozitivně, prohlásil o něm mimo jiné, že v něm našel perlu.

Jedním z problémů podle Soukupa bude například reakce Křetínského pro deník Le Figaro na téma přítomnosti jeho jména v kauza tzv. Panama papers, tedy seznamu světových boháčů, kteří ukrývají své peníze v daňových rájích. Daniel Křetínský deníku řekl, že důvodem je pouze to, že má v Panamě loď. „Podobných blbostí a lží navyprávěl v průběhu času Daniel Křetínský více…Dnes si tedy poslechněte historku o tom, jak pilný student ke štěstí přišel,“ navnadil diváky na další průběh Soukup. 

Jaromír Soukup krátce zhodnotil osobní život Daniela Křetínského, který donedávna vypadal jako ze žurnálu. Se svou partnerkou Klárou poklidně vychovával děti, než jej loni paparazzi nachytali s několika ženami a nafotili ho, jak s nimi nakupoval kabelky. „Byli to naši fotografové,“ doplnil Jaromír Soukup a fotky glosoval slovy, že nejspíše nešlo o nákup dárků pro babičku k svátku. Zakrátko prý měly všechny pražské redakce k dispozici právě tyto kompromitující fotografie. Tehdy prý Křetínského zachránili jeho kamarádi, kteří přesvědčili vydavatele, aby tyto fotky ještě na chvíli uložili k ledu. „My mu ale trošku rozkopeme hračky,“ pronesl na Křetínského adresu Jaromír Soukup.

Anketa

Je Václav Klaus mladší lepší politik než jeho otec?

88%
12%
hlasovalo: 3207 lidí
„Do velkého světa přivedla mladičkého právníka Křetínského v polovině devadesátých let jeho bývalá partnerka Klára, která kamarádila s Ivou Palcrovou,“ odtajnil důležité spojení Jaromír Soukup. Dušan Palcr, manžel zmíněné Ivy Palcrové, se v roce 1999 postaral o příchod Daniela Křetínského do firmy J&T. „Jeho nástupní plat ve skupině J&T činil 22 000 hrubého, což byly na tu dobu pro mladičkého právníka docela slušné peníze. Už po necelém roce ale vydělal svůj první milion. Údajně to byla odměna za vyhraný případ. Už o dva roky později se Křetínský stal tím, kdo zastřešil velký obchod s akciemi ČEZu,“ nastiňuje Křetínského strmý kariérní růst Jaromír Soukup. Zásadní zlom pro jeho kariéru prý ale přišel až v roce 2004. Tehdy se šéfem ČEZ stal Martin Roman. Ten v témže roce Křetínského J&T prodal třetinový podíl v Pražské energetice za 4,4 miliardy korun. Ve stejném roce koupil Křetínský i fotbalovou Spartu. 

„Čerstvý majitel fotbalové Sparty dohodl v červnu 2009 takový kšeftík pro J&T a ČEZ. Předmětem obchodu byla první východoněmecká hnědouhelná těžební společnost Mibrag, která byla určena k privatizaci. Tuto firmu kupovali pánové Křetínský a Roman napůl. Státní společnost ČEZ za svůj podíl zaplatila 5,5 miliardy,“ pokračoval Soukup a dodal, že ČEZ část peněz půjčil i J&T na nákup její poloviny společnosti Mibrag. „Když pak kauzu vyšetřovala policie, zjistilo se, že v ČEZu všichni ztratili paměť a nikdo si nemohl vzpomenout, kdo rozhodl o tom, že ČEZ bude většinu akvizice financovat,“ dodal Soukup. Dva roky po nákupu společnosti Mibrag nabídl ČEZ svůj poloviční vlastnický podíl k odkupu Křetínského firmě EPH za 3,2 miliardy korun. Externí auditorská firma ovšem hodnotu dolů Mibrag stanovila na 16 miliard korun. „Takhle se vydělávají peníze mezi velkými kluky,“ glosuje Soukup vztah pánů Křetínského a Romana. V roce 2013 se tímto případem zabýval i Nadační fond proti korupci, který pak podal trestní oznámení. Tím se poté zabývala policie, ta ale po dvou letech případ odložila.

Jaromír Soukup také zmínil, že podle německého zákona musí tamní těžařské firmy přispívat nemalé částky na rekultivaci vytěženého prostředí. Stejná povinnost se týká i společnosti Mibrag, která v Německu působí. Poté, co ji odkoupil Křetínský, se ale roční výdaje na rekultivaci snížily o polovinu, doložil grafem z výročních zpráv společnosti Mibrag Jaromír Soukup. „Za dobu, kdy Daniel Křetínský Mibrag vlastní, z něj získal přes 415 milionů euro, což je mimo jiné více, než kolik ho stála celá koupě,“ podivuje se Soukup. Podle zprávy společnosti Greenpeace prý navíc v dnešní době třetinu firmy Mibrag vlastní samotný Křetínský, a to skrze offshorové společnosti se sídlem v daňových rájích.

Podnikatel Křetínský (repro Youtube, rok 2010)

Podle výroční zprávy Greenpeace z roku 2014 vlastní Křetínského EPH formálně tři jiné společnosti registrované legálně v Nikósii na Kypru. Následně Jaromír Soukup divákům ukazuje fotografii omšelého kyperského paneláku, kde tyto firmy sídlí. „Hodně lidí si myslí, že jeho kancelář je v Pařížské ulici,“ poznamenává k tomu ironicky Soukup.

Další část pořadu propírala vztah Daniela Křetínského s Mirkem Topolánkem, bývalým předsedou ODS a premiérem v letech 2006–2009. „Podle všeho to byla právě vláda svérázného premiéra ze Vsetína, která pomohla pořádně nastartovat Křetínského byznys,“ načal téma Soukup. „Mirek Topolánek má k EPH pana Křetínského mimořádně kladný vztah a obráceně dostává nebývalou volnost. Mohl si třeba nedávno vyzkoušet kandidaturu na prezidenta s finanční podporou pana Křetínského,“ připomíná Soukup lednové prezidentské volby, kde Topolánek skončil až na šestém místě. Za vlády Mirka Topolánka byl šéfem ČEZu právě Martin Roman a v této době také podle Soukupa probíhaly mnohé výnosné obchody pro skupinu J&T. Na svou slavnou dovolenou v Itálii ve společnosti Silvia Berlusconiho a krásných žen prý letěl Mirek Topolánek také letadlem Křetínského J&T. „Takových náhod bychom v životě a vztazích těchto tří mužů našli hodně. A hlavně v nich najdeme hrozně moc peněz,“ komentuje to Soukup.

Druhá polovina Křetínského plánu podle Soukupa spočívá v sázce na dotace. Ty miliardář může získat v momentě, kdy své uhelné elektrárny přebuduje na zařízení spalující biomasu. „Biomasou se proslavila jiná česká politička, ale pan Křetínský se tím neproslaví, on na tom asi zbohatne, nebo se alespoň pokusí,“ vysvětloval Soukup. Miliardy na čisté zdroje by pak přiděloval stát, respektive vládnoucí politici. „Na politiky je dobré mít ty správné páky, nejlépe ty mediální, nebo největší deník v zemi. To se hodí,“ narážel Soukup znovu na nedávno oznámený nákup francouzských časopisů a oblíbených českých rádií. „Daniel Křetínský je ukázkou člověka s opravdu hvězdnou kariérou. O tom, že mu k úspěchu klíčovou měrou pomohla jeho partnerka Klára, není pochyb. Ta ho seznámila s klíčovými lidmi z J&T. Za to všechno se jí Daniel Křetínský odvděčil opravdu svérázně,“ nebral si Soukup servítky. Připomněl také, že Daniel Křetínský nosil drahé dárky a šperky paní Janě Nagyové, dnes Nečasové, tedy nejbližší spolupracovnici premiéra Petra Nečase. „Pamatujete si, jak si svého času Zdeněk Bakala koupil cyklistický klub, do kterého pumpoval desítky ostravských milionů korun, zatímco se handrkoval se svými ostravskými zaměstnanci o koruny? Úplně stejné je to i s Křetínským, i on si hraje hru na účet obyvatel daných regionů, kde provozuje své ziskové podniky,“ nakreslil na závěr pořadu paralelu mezi chováním obou miliardářů Jaromír Soukup. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mak

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…