VIDEO Jaromír Štětina na Ukrajině: Nacisté mezi ukrajinskými dobrovolníky? Pomluva Kremlu. Marine Le Penová je dobrá herečka

27.07.2015 11:02 | Zprávy

Poslanec Evropského parlamentu Jaromír Štětina (TOP 09) řekl v rozhovoru pro ukrajinskou Hromandske TV, že Rusko vede agresivní, hybridní válku vůči Ukrajině a Evropě a že jeho propaganda šíří lži, proti kterým se dá bojovat jenom pravdou.

VIDEO Jaromír Štětina na Ukrajině: Nacisté mezi ukrajinskými dobrovolníky? Pomluva Kremlu. Marine Le Penová je dobrá herečka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaromír Štětina

Po setkání s představiteli dobrovolnických batalionů Azov a Donbas také došel k názoru, že prvky nacismu a fašismu na Ukrajině jsou „pomluvou Kremlu“. Štětina rozhovor poskytl v souvislosti se svojí návštěvou Mariupolu minulý týden. 

„Jsem si jistý, že to, co se děje na Ukrajině není občanská válka, jak říkají někteří politici v Evropě. Je to agrese Ruské federace proti Ukrajině. A je to velmi nebezpečné, protože 70 let v Evropě se nic takového nestalo a tato agrese změnila celý systém bezpečnosti v Evropě. Poprvé suverénní stát napadl jiný suverénní stát. To je velmi nebezpečný precedent.“ Hybridní válku nevede Rusko jenom proti Ukrajině, ale i proti Evropě, míní dále Štětina. 

Poslanec EP Štětina také vyjádřil respekt obyvatelům Mariupolu v jejich boji proti ruské agresi a řekl, že je možné, že svým konáním spasili nejenom Ukrajinu, ale snad také celou Evropu. Mariupol označil za „pevnost proti násilí, které přichází z Ruska“. Při návštěvě města se Štětina podle vlastních slov sešel s představiteli dobrovolnických batalionů Donbas a Azov, s představiteli občanské společnosti a mluvil také s obyčejnými lidmi. V souvislosti s pravicovým extrémismem a prvky nacismu a fašismu v dnešní ukrajinské společnosti poslanec Štětina řekl, že nic takového v Mariupolu nenašel a že jde o „pomluvu Moskvy“, která se ale úspěšně šíří po Evropě a je třeba se jí postavit. 

Na základě zkušeností z cesty na Ukrajinu chce poslanec J. Štětina podle vlastních slov pokračovat na půdě Evropského parlamentu v informační bitvě s Moskvou spolu s dalšími poslanci se zemí bývalého SSSR a východní Evropy. 

„Europarlament se drží a neustoupil, protože nazývá to, co se zde děje, agresí. Neohnul se; a to je nutné udržet. Ale jsou tam struktury v politickém spektru, jsou tam komunisté a lepenovci. To je pátá kolona v Evropském parlamentu. Podporuje Kreml. Ale většina z nás v pravém středu podporuje to, co se na Ukrajině děje – směřování ke svobodě a nezávislosti,“ zhodnotil pozici EP Jaromír Štětina. O Marii Le Penové řekl, že je to „dobrá herečka“, která dobře mluví, a připomenul, že její strana je placená Kremlem. 

Podle poslance je třeba se postavit ruské propagandě v Evropě, která je podle něj velmi profesionální prací ruských tajných služeb. Postavit se jí dá podle něj jenom „pravdou“. „Jednoduše (musíme) vstoupit do této informační války s otevřenýma očima a otevřeným srdcem a nelhat. Nepoužívat ty metody, které používá ruská propaganda.“ Nicméně, na Ukrajině je složitá situace. Jiná než v Evropě, myslí si. „Svoboda slova v době války umírá.“ A v době války je složité kritizovat vládu. Taková kritika musí být vždy přesná a pravdivá. Ukrajina je ve válce, takže je podle Štětiny „vždycky lepší mlčet, než nechat nepřítele zneužít vaší pravdu,“ řekl poslanec EP televizi Hromandske.tv. 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vss

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…