VIDEO: Jen pro otrlé. V Česku jede prodej drog přes „skrytý“ internet. Policie rozbila organizovanou skupinu

23.01.2020 14:00

Na českém ilegálním trhu s omamnými a psychotropními látkami se objevil nový fenomén: prodej drog skrze virtuální on-line tržiště ve skryté a běžnému uživateli nedostupné části internetu, v takzvaném darknetu. Policie fenomén demonstrovala na dvou případech.

VIDEO: Jen pro otrlé. V Česku jede prodej drog přes „skrytý“ internet. Policie rozbila organizovanou skupinu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Šéf Národní protidrogové centrály policie Jakub Frydrych

Darknet představuje skrytou část internetu kterou běžné internetové prohlížeče nevidí. Stránky v rámci „temného internetu“ (překlad anglického slovíčka darknet) využívají koncovku onion (cibule) a k jejich zobrazení slouží speciální prohlížeče, jako je například takzvaný Tor. Díky své anonymitě je darknet oblíbenou platformou pro ilegální činnosti, ať už se jedná o šíření dětského porna, prodej zbraní či drog, až po objednávání vražd.

Anketa

Měl by být člen Rady ČT Zdeněk Šarapatka odvolán Poslaneckou sněmovnou?

98%
2%
hlasovalo: 20508 lidí

V souvislosti s distribucí drog darknet jako prostředek dorazil i do Česka. Policistům se totiž nedávno podařilo rozbít skupinu Čechů, kteří distribuovali zakázané drogy právě ve skryté části světové sítě. Drogová činnost velkého rozsahu byla rozkryta Národní protidrogovou centrálou ve spolupráci s Celní správou a Českou poštou.

V rámci operace s kódovým označením Airbus zadrželi policisté skupinu pěti osob, která prostřednictvím darknetu dlouhodobě distribuovala omamné a psychotropní látky.

Osoby pocházející z České republiky nabízely k prodeji například extázi, kokain, ketamin a drogu MDMA. Pachatelé byli ve věku 25 až 28 let.

To, jak fungovali, vysvětlili policisté na tiskové konferenci. Dva ze skupiny se primárně orientovali na nabídku a zprostředkování obchodu. Zbytek se věnoval distribuci drog mezi koncové odběratele. Zakázané látky se do Česka dostávaly pokoutně především z Belgie a Nizozemí skrze dodávky soukromých kurýrních společností. Následně byly drogy pašovány nejen po Česku ale i do dalších zemí včetně USA, Austrálie či Ruska. K rozvozu drog využívali pachatelé výhradně služeb České pošty.

Pachatelé vystupovali pod pseudonymem „czechairlines“, drogy nabízeli od roku 2015, přičemž působili na přibližně šesti virtuálních tržištích fungujících v rámci sítě TOR fungující na skrytém internetu. Jako platební prostředek využívali virtuální měny bitcoin, litecoin, ethereum a monero. Převážně používali prostředků šifrované komunikace. Během akce bylo při celkem 9 domovních prohlídkách zadrženo na 6 kilogramů omamných a psychotropních látek. Organizátorům nyní hrozí trest odnětí svobody ve výši 8 až dvanácti let.

Druhou operací, na které policie relativně nový fenomén demonstrovala, byla akce s kódovým označením Komp. V tomto případě se jednalo o jednoho pachatele, prodejce, který distribuoval psychotropní látky prostřednictvím osmi virtuálních tržišť, na kterých působil.

Tento pachatel vůbec nepoužíval telefon, ale využíval výlučně šifrovanou komunikaci. S koncovými zákazníky nebo i součástmi distribučního řetězce drog vůbec nepřicházel do kontaktu, sdělil na tiskové konferenci ředitel Protidrogové centrály, brigádní generál Jakub Frydrych.

„Tento člověk obchodoval s extází, kokainem, amfetaminem a vysokopotentním konopím,“ uvedl.

Na virtuálních tržištích se jednalo o významnou osobu. Obviněný vystupoval pod přezdívkami Bushplanet a DonkeyKong. Drogy nabízel minimálně od roku 2017, přičemž působil nejméně na čtyřech virtuálních tržištích v rámci darknetu, dodal.

Společným jmenovatelem obou případů je prohlížeč TOR, darknet a zároveň využívání virtuálních měn a poštovních a kurýrních služeb.

„Chceme na dvou případech demonstrovat proměnu nelegálních drogových poměrů v České republice, a to směrem k využívání skrytých platforem,“ vysvětlil plukovník Frydrych. „Do jisté míry se zvyšuje nabídka psychotropních látek a jedů i pro ty zájemce, kteří jinak nemají kontakty s kriminální subkulturou, nemají kontakty na distributory nebo výrobce,“ dodal. „Tento model přepravy pracuje zejména s menšími množstvími drog ve vysoké frekvenci,“ vysvětlil. Podle Frydrycha bude tento způsob distribuce v budoucnu součástí obchodu s drogami i v České republice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jok

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…