VIDEO Květiny zabitým v Lidicích? S azbukou ne! Foldynu a další vyhodili

16.06.2019 9:28

V letošním roce si připomínáme 77. výročí vyhlazení obce Lidice nacisty. I letos si je připomínali přeživší, pozůstalé po stovkách zavražděných lidí i čeští politici. Na pietní akci promluvil předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO). Dostavil se také poslanec Jaroslav Foldyna. Neměl však na sobě tradiční oblek, ale klasický motorkářský ohoz. A zažil něco, o co se chtěl podělit...

VIDEO Květiny zabitým v Lidicích? S azbukou ne! Foldynu a další vyhodili
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Jaroslav Foldyna na sjezdu ČSSD

10. červen 1942 byl temným dnem v historii naší země. V tento den nacisté vyhladili obec Lidice. Povraždili stovky lidí a obec jako takovou srovnali se zemí. Změnili dokonce i koryto potoka, který zde tekl.

Anketa

Měl by být prezident Zeman sesazen z úřadu?

10%
90%
hlasovalo: 32592 lidí

Od konce války si v naší vlasti připomínáme lidickou tragédii a z úst celé řady osobností zní, že na osud této obce nesmíme nikdy zapomenout. K témuž letos vyzval i poslanec Jaroslav Foldyna (ČSSD). Požádal své spoluobčany, aby také nezapomněli, kdo má lidický masakr na svědomí, tedy nacistické Německo, a kdo nás od nacistů osvobodil. Většinu území Československa osvobodili sovětští vojáci.  

„Dnes jsem byl uctít památku vypálení Lidic, památku českých obětí německého nacismu. Nikdy nesmíme zapomenout na utrpení, nikdy nesmíme zapomenout, kdo je viníkem tohoto utrpení. A nikdy také nesmíme zapomenout, kdo nás osvobodil, za jakých obětí tak učinil,“ požádal Foldyna.

„Proto mi dnes postoj jednoho z organizátorů, který řekl, květiny můžete položit, ale nepřejeme si, aby jste vy co pokládáte květiny, měli na sobě nápis v azbuce, přijde jako postoj bezpáteřní loutky. Ne nevěřím, že by náš národ tak hluboko klesnul. Je to postoj vystrašené figurky, která bezpáteřně a iniciativně se hrbí s dobou,“ pokračoval nemilosrdně.

Zavzpomínal také na Karla Kryla, který o poklonkování momentálně vládnoucí moci, tehdy moci komunistické, zpíval ve svých písničkách.

Bylo mu však připomenuto, že v roce 1945 nás sovětská armáda osvobodila, ale v roce 1968 vtrhly sovětské tanky do naší země znovu a tentokrát sovětští vojáci Čechoslováky vraždili.

Foldyna ještě jednou zdůraznil, kdo má na svědomí povražděné lidi v Lidicích. S odkazem na Německo upozornil na lidi, kteří píšou švabachem.  O sovětských vojácích psal jako o lidech píšících azbukou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…