VIDEO Masové protesty v Jemenu. Mluví se až o milionu lidí v ulicích. Varování spojencům

14.01.2024 9:30

Včera nad ránem americký torpédoborec USS Carney střelami Tomahawk zaútočil na další lokalitu v Jemenu kontrolovanou Húsíi v oblasti kolem Rudého moře. Jak uvedl pro CNN americký plukovník ve výslužbě Cedric Leighton, jemenští rebelové mohou do 24 hodin provést odvetné údery na americké a britské lodě a na další cíle.

VIDEO Masové protesty v Jemenu. Mluví se až o milionu lidí v ulicích. Varování spojencům
Foto: Archiv
Popisek: Jemen

Síly USA v sobotu časně zrána zaútočily na radarové stanice Húsíů v Jemenu, to kvůli ohrožování komerčních plavidel v Rudém moři – a to den poté, co zahájila vlnu útoků na 28 míst v zemi, aby snížila schopnost Húsíů útočit na rudomořské lodě, informuje agentura Reuters s odvoláním na výpověď dvou amerických představitelů.

Americké centrální velení uvedlo, že tuto „následnou akci“ provedl torpédoborec USS Carney za použití pozemních útočných střel Tomahawk. Podle Húsíů americké bombardování zahájené v reakci na jejich útoky na komerční lodě v Rudém moři zabilo nejméně pět lidí a šest jich zranilo.

„13. ledna ve 3:45 (čas Saná) provedly americké síly úder proti radarové stanici Húsíů v Jemenu. Tento úder provedla USS Carney (DDG 64) za použití pozemních útočných střel Tomahawk a jednalo se o následnou akci na konkrétní vojenský cíl spojenou s údery uskutečněnými 12. ledna, jejichž cílem bylo snížit schopnost Húsíů zaútočit na námořní plavidla, včetně komerčních plavidel,“ uvedlo americké centrální vedení na sociální síti X.

Informovalo též, že od 19. listopadu 2023 se húsíjští militanti pokusili zaútočit na plavidla v Rudém moři a v Adenském zálivu již celkem 28krát. „Tyto incidenty zahrnují útoky, při kterých byly použity protilodní balistické střely, bezpilotní letadla a řízené střely,“ uvedli na svém oficiálním účtu.

Prezident USA Joe Biden už v pátek varoval, že Húsíové mohou čelit dalším úderům, upozornil server AP.news.

„Ujistíme se, že odpovíme Húsíům, pokud budou pokračovat v tomto pobuřujícím chování, spolu s našimi spojenci,“ řekl Biden novinářům během zastávky v Emmaus v Pensylvánii. Húsíové jsou dle jeho názoru teroristickou skupinou.

Podle BBC americké údery k významnější eskalaci v regionu pravděpodobně nepovedou. Jiného názoru je však americký plukovník ve výslužbě Cedric Leighton, který pro CNN uvedl, že jemenští rebelové mohou do 24 hodin provést odvetné údery na americké a britské lodě a další cíle. 

„Existuje možnost další eskalace. Mohou zaútočit na americké a britské lodě v Rudém moři, mohou také zaútočit na cíle v Saúdské Arábii. To může zvýšit napětí v celém regionu. Myslím, že v příštích 24 hodinách budeme pozorovat velké věci,“ varoval Leighton pro CNN.

CNN Prima News následně uvádí, že již tak nepřehlednou situaci komplikuje záhadná íránská loď. 

Na sociálních sítích se pak informuje také o protestech v ulicích, do nichž mělo vyrazit až 1,5 milionu ozbrojených Húsíů. Západní média informují o nižším počtu demonstrantů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vanda Efnerová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

A těmto americkým zrůdám dáváme bez souhlasu veřejnosti, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusekapitánkorkorán , 14.01.2024 10:27:01
k dispozici své území a suverenitu !! Tím pádem se i my můžeme dočkat odvetných útoků bez vlastního zavinění, jen pro hloupost a zaprodání se naši vlády, které důvěřuje asi 13% občanů !!

|  16 |  0

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…