VIDEO Německo: Protiuprchlický politik napaden zmrzlým dortem. Málem skončil v nemocnici

31.08.2016 8:34

Levicoví aktivisté v Německu opět „úřadovali“. Vystoupení bývalého člena protiuprchlické a euroskeptické Alternative für Deutschland (AfD) Jörga Meuthena v Hamburku se pokoušel nebezpečným způsobem narušit sedmnáctiletý násilník z Hamburku.

VIDEO Německo: Protiuprchlický politik napaden zmrzlým dortem. Málem skončil v nemocnici
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Spolkové republiky Německo

Meuthen právě řečnil za pultíkem, když se k němu sedmnáctiletý levicový aktivista nepozorovaně přiblížil a hodil po něm zmraženým dortem. Pětapadesátiletého politika však netrefil úplně přesně a zmražený dort se mu „jen“ lehce otřel o hlavu. Přesto mu způsobil lehké zranění, které muselo být na místě ošetřeno. Meuthen označil útok za „záludný, zbabělý a nebezpečný čin“. „Jsem rád, že se mu nepovedlo mě trefit na 100 %, jinak bych skončil v nemocnici.“

Když byl Meuthen ošetřen, vrátil se za řečnický pult a pokračoval ve svém projevu. „Tento zbabělý čin je dalším z mnoha příkladů nesčetných útoků levicových aktivistů na naše členy,“ stěžoval si po skončení svého projevu vůdce Alternative für Baden-Württemberg. Až do letošního července byl sice členem AfD, ale po zpochybňování holokaustu byl nucen na začátku minulého měsíce odstoupit a postavil se do čela obdobně formovaného hnutí ve spolkové zemi Bádensko-Württembersko.

Nejde o první případ, kdy v Německu vyjádřili aktivisté tímto osobitým způsobem svůj negativní postoj k politikovi. V květnu se stala terčem obdobného útoku také vlivná členka levicové opoziční strany Die Linke Sahra Wagenknecht. Sedmačtyřicetileté političce vhodil do obličeje dort „antifašistický aktivista“ za její údajně protiuprchlické komentáře. V jejím případě však nešlo o tvrdý zmražený dort, takže nedošlo k žádnému zranění, ale pouze k zašpinění obličeje a oblečení. 

Potenciálně ještě vážnější situaci musela čelit před několika dny při své návštěvě České republiky německá kancléřka Angela Merkelová. Kancléřku „přivítalo“ několik stovek odpůrců, kteří vyjadřovali nelibost zejména nad její přistěhovaleckou politikou „otevřených dveří“. Někteří z nich drželi transparenty, na kterých byl Merkelové přimalován hitlerovský knírek a muslimská pokrývka hlavy. Korunu všemu však nasadil neznámý řidič automobilu, který se pokusil najet do kolony, ve které se nacházela Merkelová. Zahraniční média o tomto incidentu informovala jako o „pokusu o atentát“.  

České politické scéně se podobné incidenty v posledních letech vyhýbají. Nicméně před šesti lety dostal tehdejší místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka na setkání s voliči v Brně rovnou pěstí a musel být zdravotníky odvezen k lékařskému ošetření do nemocnice. Útočník byl v době útoku opilý a policisté mu posléze naměřili v krvi téměř dvě promile alkoholu. Z následného výslechu vyplynulo, že si tak chtěl se Sobotkou „vyřídit staré účty“. Sobotka několik let před tím coby ministr financí negativně posoudil jeho stížnost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Provazník

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…