VIDEO Orgán EU vymlácen. V Bruselu při covid-akci i hořelo

24.01.2022 7:14 | Ze sítí

Zapálená vlajka Evropské unie, hořící eskalátor u vstupu do metra a útok na jednu z důležitých institucí celé EU – Evropskou službu pro vnější činnost. V Bruselu pořádaná demonstrace proti covidovým restrikcím a proti očkování se pořádně zvrhla. Dokládají to videa kolující po internetu. Nahlédněte.

VIDEO Orgán EU vymlácen. V Bruselu při covid-akci i hořelo
Foto: Repro Twitter
Popisek: Demonstranti útočí na sídlo Evropské služby pro vnější činnost, součásti institucí EU

V Bruselu, v hlavním městě Belgie a také v jednom z hlavních sídel EU, houstne napětí. V sobotu vyrazilo do ulic na 50 tisíc lidí, aby protestovalo proti očkování proti nemoci covid-19 a proti dalším covidovým restrikcím. Na několika místech došlo ve městě k tvrdým střetům s policií. Ze strany protestujících létaly dlažební kostky, police proti demonstrantům použila slzný plyn.

Pořádné horko panovalo i před sídlem Evropské služby pro vnější činnost (EEAS), což je instituce, která vznikla na základě Lisabonské smlouvy a jejím úkolem je prezentovat zájmy EU jako celku vůči zahraničním partnerům. Odpůrci covidových restrikcí a očkování poničili v objektu několik kanceláří.

Anketa

Jste pro zvýšení poplatků za ČT?

1%
97%
hlasovalo: 31193 lidí

Instituce je důležitá především pro vysokého představitele pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku, kterým je od roku 2019 španělský socialistický politik Josep Borrell.

„Boční vchod byl poničen,“ řekl mluvčí komise a dodal, že nikdo není v nebezpečí. Nejvyšší diplomat Borrell navštívil kanceláře, aby prozkoumal škody a na twitteru odsoudil „nesmyslné ničení a násilí“.

Na 12 demonstrantů a 3 policisté skončili v nemocnici, ale zranění nikoho z nich nebylo podle dostupných informací život ohrožující. Na sedm desítek lidí bylo zadrženo. 

Demonstrace v Bruselu byla podle serveru Politico jednou z největších protestních akcí proti covidovým restrikcím. Účastnili se jí nejen Belgičané, ale také Němci, Francouzi či Poláci. V listopadu loňského roku se obdobné akce účastnilo 35 tisíc lidí, na počátku ledna tohoto roku na další takové akci bylo 5 tisíc protestujících.

Nezůstalo jen u útoku na Evropskou službu pro vnější činnost. Videa kolující po internetu také ukazují hořící eskalátory u vstupu do metra. Nechybí ani záběr na zapálenou vlajku Evropské unie.

„Naším hlavním požadavkem je, aby mimořádná opatření byla zavedena demokratickým a vyváženým způsobem,“ napsal na webové stránky skupiny Tom Meert, předseda Europeans United for Freedom.

„Nepopíráme, že existují nemoci. Naše argumenty by byly stejné v případě přírodní katastrofy nebo jakékoli jiné krize: Politika země musí být promyšlená a založená na principech demokratického právního státu,“ dodal.

BRUXELLES – Le siège du Service européen pour l'action extérieure (SEAE) est dégradé par les manifestants. Tensions en cours. https://t.co/DbTrcyxKGo pic.twitter.com/X3bqkvye1j

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…