VIDEO Ošu... ti matku! Novinky o drsném Bulharovi, lovci uprchlíků. Milovaném lidem, nenáviděném lidskoprávníky

03.10.2016 10:47

Bývalý zápasník a aktuálně úspěšný „lovec uprchlíků“ Dinko Valev je asi nejznámějším Bulharem v zahraničí. Chválí jej premiér země a referují o něm pravidelně zahraniční média. Ani jeho vysoká popularita jej však nyní nezachránila před zatčením.

VIDEO Ošu... ti matku! Novinky o drsném Bulharovi, lovci uprchlíků. Milovaném lidem, nenáviděném lidskoprávníky
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Kolem iráckého města Dahúk je nespočet uprchlických táborů

V uplynulých měsících byl Valev zcela jistě nejcitovanějším Bulharem v zahraničních médiích. Jeho drsné videonahrávky ze „zatýkání“ ilegálních uprchlíků získaly tak vysokou návštěvnost, že nemohly západním médiím uniknout. Valev je líčen jako obhroublý rasista a xenofob, který se, když jde o uprchlíky, neštítí žádného násilí. Obyčejní Bulhaři i mnozí domácí politici jsou však jiného názoru a Valev je v Bulharsku považován za nejvlivnější „celebritu“.

Je téměř jisté, že jeho nedávno zatčení na bulharsko-makedonských hranicích jeho výsostné postavení neohrozí, a naopak mu získá ještě více příznivců. Na svojí straně má Valev a jeho kolegové sdružení v Organizaci na ochranu bulharských občanů (OZBG) i současnou vládu. Premiér Bojko Borisov jej letos v březnu veřejně chválil za oddanou dobrovolnickou službu. Jak v létě uváděl internetový server Vice.com, podle průzkumu veřejného mínění činnost OZBG schvaluje 84 % Bulharů.

Anketa

Udrží se Michal Hašek i po volbách v křesle hejtmana?

hlasovalo: 2440 lidí

Valev si díky svému statusu „hrdiny Bulharska“ žije na vysoké noze a jeho luxusní dům i automobil nasvědčují tomu, že „lovení uprchlíků“ se může velmi dobře vyplácet. Britský deník Daily Mail a další média si před několika týdny povšimly Valevova vřelého poděkování jeho fanouškům. Bývalý bulharský zápasník na svém hojně sledovaném facebookovém účtu ukázal svůj nový sportovní vůz Mercedes CLS 350. Svým fanouškům poměrně emotivně poděkoval za jejich přízeň a sdělil jim, že bez jejich podpory by si tak drahý vůz pořídit nemohl. Potetovaný a vyholený Valev si nebere servítky, ani když se v jeho blízkosti pohybují zahraniční média. "Hej, ty jedna malá cikánko, ošukám tvoji matku," cituje jeden z jeho nevybíravých komentářů server Vice.com.

Valev svým fanouškům imponuje svým drsným vzezřením a historkami, které kolem jeho osoby kolují. V médiích se mimo jiné objevily informace, že je v kontaktu s bulharskou mafií. Již tak vysokou popularitu mu také ještě více zvedla informace, podle které byla na jeho hlavu vypsána Islámským státem odměna 50 000 dolarů. Pro obyčejné Bulhary představuje Valev v podstatě lidového hrdinu, který uspěl tam, kde selhávají úřady i policie. Tedy v ochraně lidí před masivní migrační vlnou. Valev však supluje roli policie i na poli boje proti drogám.

Mezi největší kritiky Valeva patří Bulharský helsinský výbor a další domácí i zahraniční lidskoprávní organizace. Na bulharskou vládu však apelovala kvůli údajně násilnickým aktivitám Valeva také Evropská unie. Zatím však premiér ani vláda svůj postoj k „lovci uprchlíků“ nezměnila. Vzhledem k jeho obrovské podpoře mezi voliči by to ostatně ani nebylo prozíravé. Mnozí politologové tvrdí, že kdyby se Valev rozhodl vstoupit do politiky, získal by větší podporu než jakýkoli současný politik. A to i přesto, že jeho pověstné „výslechy“ uprchlíků často překračují hranice dobrého vkusu. 

 

Nicméně pro stávající bulharské politiky je migrační vlna a vztah k muslimům a islámu klíčovým tématem. Na konci minulého týdne byl v parlamentu schválen zákon zakazující ženám nošení hidžábu, tedy oděvu zakrývajícího obličej. Na schválení zákona se shodly všechny parlamentní strany s výjimkou Hnutí za práva a svobody, mezi jehož voliče patří i příslušníci muslimské menšiny žijící v zemi. Za porušení zákona hrozí finanční pokuty nebo odebrání sociálních dávek.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Provazník

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…