VIDEO Popelka lesbou, princové gayové, malá Romka. Maďarskou poslankyni zvedla ze židle alternativní kniha pohádek. Veřejně ji zničila. Ozval se i Orbán

13.10.2020 19:27

Maďarská poslankyně a místopředsedkyně hnutí Naše vlast (Mi Hazánk Mozgalom) Dóra Dúróvá nesouhlasí s šířením pohádkové knihy pro děti od tamního lesbického sdružení a knihu demonstrativně skartovala. Pohádky „Říše divů je pro každého“ již dříve zkritizoval i maďarský šéf úřadu vlády Gergely Gulyás, jenž upozornil, že šířením knihy, kde je kupříkladu Popelka lesbou, může být ohrožen mravní vývoj dětí.

VIDEO Popelka lesbou, princové gayové, malá Romka. Maďarskou poslankyni zvedla ze židle alternativní kniha pohádek. Veřejně ji zničila. Ozval se i Orbán
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pochod Prague pride 2020 byl zrušen díky pandemii koronaviru. Místo něj vypluly na Vltavu s LGBT komunitou lodě

Anketa

Akceptujete nově vyhlášená vládní opatření?

80%
20%
hlasovalo: 24784 lidí
Pohádkovou sbírku „Říše divů je pro každého“ minulý měsíc vydalo lesbické sdružení Labrisz v nákladu 1 500 kusů. Kniha obsahuje 17 klasických tradičních dětských pohádek s ne už tak tradičními hrdiny. Popelku už v knize příliš nezajímá princ, jelikož je lesba, a jak se však ukazuje v dalších povídkách, tak ani princ nezůstal osamocen, našel si totiž do páru dalšího prince.

V ostatních příbězích se objevují i další zástupci LGBTI komunity. Z drakobijce je tak nyní například trans postava. Příběhy se přitom nezaměřují pouze na propagaci LGBTI tematiky, ale i na další sociální menšiny a z příběhu osiřelého děvčátka Pollyanny, odehrávajícího se v Nové Anglii, je nyní příběh Romky.

„Homosexuální princové nejsou součástí maďarské kultury. Budoucnost národa je potřebné stavět na maďarských rodinách,“ odmítla knihu Dúróvá s tím, že se nedá za normální prezentovat „něco, co takové není“.

Pohádky jsou podle ní „homosexuální propaganda“, a knížka tak kvapem putovala do skartovačky. „Naše strana nestrpí, aby byly naše děti vystaveny homosexuální propagandě už i tím, že ji propašovali do pohádkové knihy,“ doplnila následně na sociálních sítích.

Maďarský Svaz vydavatelů a distributorů knih označil skartování výtisků za šokující. „Jsme v šoku z toho, že poslankyně parlamentu zničí knihu pouze proto, že nesouhlasí s jejím obsahem. Ničení knih připomíná nejhanebnější část evropské historie,“ odmítli vydavatelé.

Podobný názor má i Gulyás. „Sexuální identita je soukromá záležitost, ale existuje určitá hranice. Homosexuální propaganda by se neměla zaměřovat na děti,“ řekl šéf kanceláře maďarského předsedy vlády.

A vyjádřil se i maďarský premiér Viktor Orbán. V rozhovoru pro rádio Kossuth podotkl, že se maďarské zákony snaží stavět na „velmi tolerantním a trpělivém přístupu“ a Maďaři „trpělivě snášejí i tyto typy demonstrativních provokací“. Přestože však mají být Maďaři tolerantní, Orbán upozornil, že „existuje červená hranice, kterou nelze překročit“. Tuto hranici pak vysvětlil jako ovlivňování dětí. „Nechte naše děti na pokoji,“ doporučil LGBTI aktivistům.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…