VIDEO Putin vytočený jako nikdy: „80 tisíc jsem řekl! Vaše odpovědnost! Lidi čekají.“ Celé Rusko vidělo

19.05.2020 11:15

Ruský prezident Vladimir Putin ztratil trpělivost s některými hlavami federálních subjektů Ruské federace a dal jim to ostře najevo přímo ve vysílání hlavních zpráv na celostátním Prvním kanálu. Nařídil totiž, že každý lékař, který se staral o nakažené nemocí COVID-19, dostane 80 tisíc rublů. A podřízení gubernátoři jeho příkaz jaksi nevyplnili...

VIDEO Putin vytočený jako nikdy: „80 tisíc jsem řekl! Vaše odpovědnost! Lidi čekají.“ Celé Rusko vidělo
Foto: Reprofoto: 1tv.ru
Popisek: Vladimir Putin.

Když neinformovaný nebo málo informovaný Čech sledoval v neděli dne 17. května zprávy ruského Prvního kanálu, asi byl hodně překvapený, jak rázně dokážou ruské špičky jednat a dovést k odpovědnosti prostřednictvím videokonference gubernátorské špičky. Asi si těžko umíme představit, jak Babiš ve videokonferenci staví do latě kteréhokoli hejtmana a velmi důrazně mu vytýká nedostatky v práci a zdůrazňuje jeho osobní zodpovědnost za přijaté rozhodnutí. V rámci objektivity však musíme říci, že u nás je jiný model řízení než v Rusku. Nicméně zodpovědnost politiků za rozhodnutí, která přijímají, by měla být stejná všude na světě. 

Anketa

Byl by šéf ODS Petr Fiala dobrým premiérem?

3%
97%
hlasovalo: 33538 lidí

Světu vládne koronavirus, a tak i zprávy začínají informací o situaci a reportéři se věnují plnění příkazu prezidenta Putina o poskytnutí mimořádných odměn zdravotníkům v první linii, a to následovně – lékaři dostanou 80 000 rublů, zdravotní sestry 50 000 a sanitáři a řidiči sanitek 25 000 rublů za přímou práci s pacienty. Jasně řečeno, jinak pochopeno, a tak se v reportáži střídají nespokojení lékaři, zdravotní sestry, záchranáři a ukazují výplatní pásky, kde mají vypočítánu odměnu řádově v tisícovkách nebo stovkách rublů. Úřednický šiml totiž zařehtal a klotový rukáv přeložil příkaz prezidenta do úřednického jazyka a odměnu začal vypočítávat podle skutečné doby, kterou zdravotník strávil s pacientem. Byl jsi u pacienta pět minut? Tak ti zaplatíme pět minut, byl jsi tam 25 minut, tak 25 minut. Zvláštní formuláře, zvláštní kontroly. Někde dokonce lékařce snížili odměnu za práci. Je sice záchranářka, ale není v první linii, co na tom, že ošetřovala pacienta se zlomenou nohou, u kterého potom diagnostikovali COVID-19. To přece, podle výkladu úředníků, není první linie.

Jednoduše zařízená pracovna prezidenta Ruské federace a videokonference s gubernátory jednotlivých krajů. Jasné prezidentovy otázky, vyhýbavé odpovědi. Kdo nařídil přepočet na minuty a vteřiny, proč, příkaz byl jasný, peníze jste dostali na účty, proč je nemá zdravotnický personál?

Jeden z gubernátorů ustanovil komisi k vyšetření postupu. Ano, když se něco nechce vyšetřit a najít viník, tak se vždy ustanoví komise, klidně ať pracuje, ale vás, pane kolego, budu osobně volat k odpovědnosti, protože to je jen a jen vaše odpovědnost, a nikoli komise, jestli peníze dojdou k lidem. Zní tvrdá odpověď prezidenta překvapenému gubernátorovi, který se nezmůže na odpověď.

Reportáž v rámci zpravodajské relace ZDE.

Předseda vlády Mišustin – peníze znovu posíláme do jednotlivých gubernií, na obrazovce se ukazují čísla linek pro zdravotnický personál pro případ, že peníze nedostanou.

Zítra si osobně vše zkontroluji, říká v závěru Putin gubernátorům, lidé nemají čas shánět papíry, potvrzení, dokumenty, potřebují pomoc tady a teď, nikoli za týden nebo měsíc.

Reportáž končí. Moderátorka potvrzuje, že se k tématu vrátí v pondělí, platí důvěřuj, ale prověřuj.

Autorka: Anna Čurdová

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: .

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …