VIDEO Rvačka Romů s „Ukrajincem“. Bleskové šíření. A pak rychlé mazání. Důvod zde

22.07.2023 11:26 | Monitoring

Po internetu se šíří video z páteční rvačky v brněnské ulici Cejl – nemá se však jednat o střet mezi Romy a Ukrajincem, jak je uváděno. Mladík, kterého bijí tři Romové, je sice cizinec, ale ne ukrajinského původu, potvrdila později policie.

VIDEO Rvačka Romů s „Ukrajincem“. Bleskové šíření. A pak rychlé mazání. Důvod zde
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policejní vůz, ilustrační foto

Video ukazuje, jak na ležícího mladíka fyzicky útočí tři Romové, mlátí ho a kopají do něj. Videozáznam podle doprovodného komentáře pořídil romský muž zpovzdálí.

Byl k němu navíc přidán popisek, že v Brně došlo k dalšímu střetu mezi Romy a Ukrajinci. Záběry, jak údajný Ukrajinec dostává v Bronxu – tak ulici Cejl místní přezdívají – nakládačku od členů romské menšiny, se po českém internetu začaly šířit rychlostí blesku.

Že jsou však tyto informace nepravdivé, později potvrdila Policie ČR na svém twitteru. „Fér to určitě nebylo, nicméně samotný souboj se obešel bez účasti Romů i Ukrajinců. Podezřelé jsme zadrželi a konfliktem se zabýváme pro podezření z výtržnictví a ublížení na zdraví,“ uvedla policie a žádá lidi, aby se v současné době vyvarovali „unáhleným soudům“. Národnost napadeného mladíka neupřesnila.

Krátce po upřesnění policie, že napadený mladík nebyl Ukrajinec, začali twitteroví uživatelé zveřejněné záběry z incidentu ze sociální sítě odstraňovat.

Objevil se také nesouhlas s policejním vyjádřením.

Anketa

Je třeba, aby si bezpečnostní složky dávaly pozor na Rusy, kteří u nás žijí?

14%
86%
hlasovalo: 21919 lidí
Po sítí se šíří lži o Ukrajincích po zabití mladého Roma. „Dávejte si pozor na své malé děti, Ukrajinci je unášejí,“ napsal například na začátku týdne neznámý uživatel na facebooku. Zpráva se začala ihned šířit na sociálních sítích. K té události ale nedošlo, pisatel si vše vymyslel. Podobných dezinformací na internetu přibývá a policisté musí čím dál častěji vyvracet lživé zprávy.

„Všímáme si nárůstu, v poslední době je toho určitě více,“ potvrdil LN mluvčí Policejního prezidia Jakub Vinčálek.

Počet smyšlených zpráv na internetu se začal zvyšovat po potyčce a úmrtí romského mladíka z poloviny června v Brně. Případ vyšetřuje policie, podle nepotvrzených informací byl útočníkem Ukrajinec. Od té doby napětí mezi romskou a ukrajinskou komunitou roste, na řadě míst proběhly dokonce demonstrace. Policisté se nedávno museli zabývat například údajným napadením Romů Ukrajinci v Krupce na Teplicku.

K potyčce minulou neděli sice došlo, ale útočníkem nebyl Ukrajinec. „Tepličtí kriminalisté obvinili 33letého muže moldavské státní příslušnosti z trestného činu výtržnictví. Vyvracíme informace na sociálních sítích, že incidentu se měly zúčastnit osoby ukrajinské národnosti,“ uvedl pro LN mluvčí ústeckých policistů Karel Marek. Obviněnému hrozí až dva roky za mřížemi. Ve druhé linii kriminalisté pátrají po tom, kdo vypustil „do světa“ lživý příspěvek o ukrajinských útočnících.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajinci

Informace pro ukrajinské občany na území ČR v návaznosti na ruskou agresi na Ukrajině na leznete na oficiálních stránkách MV ČR. MV ČR také pro tento účel zřídilo samostatný portál. Základní informace o ukrajinské diaspoře v České republice naleznete na těchto stránkách.

autor: nab

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Konkurence., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseSmrček , 22.07.2023 13:46:55
Ti které jsme si naučili od mládí stát s rukou nataženou směrem k státnímu krmelci neradi vidí podobné vyžírky.

|  11 |  0

Další články z rubriky

„Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

20:45 „Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

Neziskovka Člověk v tísni oznámila, že otevřela humanitární sbírku SOS Gaza pro psychologickou pomoc…