VIDEO Šok: Máme jadernou zbraň, zaznělo ze Saúdské Arábie

22.02.2016 12:30

Skupina států vlastnících jaderné zbraně se v posledních dnech rozšířila o další zemi. V rozhovoru pro arabský kanál ruské televize RT přiznal prominentní saúdský politolog Daham al-Anzi, že Saúdská Arábie získala jadernou bombu před dvěma lety a v nejbližších dnech provede svůj první jaderný test.

VIDEO Šok: Máme jadernou zbraň, zaznělo ze Saúdské Arábie
Foto: Markéta Kutilová
Popisek: Snímky zachycují kurdské bojovníky na hranici s Islámským státem.

V krátkém úryvku rozhovoru, který nyní koluje internetem, al-Anzi nejprve hovořil o tom, že Saúdská Arábie nebude nečině přihlížet masakrování civilního obyvatelstva v Sýrii. Konstatoval rovněž v této souvislosti, že Saúdská Arábie bude jednat jako odpovědná země. „Podnikáme dlouhodobě kroky, abychom minimalizovali íránské hrozby v Jemenu a o to samé usilujeme také v Sýrii,“ uvedl al-Anzi a hovořil také o ruské podpoře syrského prezidenta Asada.

Následně překvapenému redaktorovi saúdský politolog sdělil, že Saúdská Arábie má již dva roky jaderné zbraně. „Jaderné testy by měly proběhnout během několika příštích týdnů. Proč bychom kupovali všechna ta letadla a rakety, kdybychom nechtěli hájit práva Arabů a muslimů?“ konstatoval al-Anzi a odmítl zmínku zkoprnělého redaktora, že informace o vlastnictví jaderných zbraní Saúdskou Arábií je naprostou novinkou. „Světové velmoci o tom vědí už dávno.“

Saúdský politolog byl skutečně prvním, kdo tuto informaci zveřejnil. Ovšem o této skutečnosti se spekulovalo delší čas. Všeobecně se má za to, že jaderné hlavice a potřebné know-how dodal Pákistán, kterému na oplátku dodávají Saúdové za mimořádně výhodných podmínek ropu. Jako první s touto informací přišel britský deník The Sunday Times. „Vývoj jaderného programu je velmi drahý. Není pochyb o tom, že valná část pákistánského jaderného programu byla spolufinancována právě Saúdskou Arábií,“ citoval deník bývalého britského ministra zahraničí lorda Davida Owena.

Saúdská Arábie se tak oficiálně stala jedenáctým členem elitního klubu světových jaderných velmocí, kam patří vedle Spojených států, Ruska a Velké Británie také Francie, Čína, Indie, Izrael, Severní Korea, od roku 1998 také zmiňovaný Pákistán a naposledy také Írán. Teherán však dle dostupných informací, stejně jako například Severní Korea, nemá k dispozici jaderné hlavice. Vloni v červenci byla ve Vídni mimochodem podepsána dohoda s Íránem, který se tak zavázal, že se nepokusí v rámci svého jaderného programu vyvinout jadernou zbraň.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…