VIDEO Zabíjení civilistů na Ukrajině: Ruská novinářka ,,otravovala" mluvčí ministra zahraničí USA. A dostalo se jí tohoto

08.07.2014 10:01

Tisková mluvčí amerického ministerstva zahraničí Jen Psakiová vyjádřila jasný postoj americké diplomacie směrem k proruským separatistům na Ukrajině. Stalo se tak na tiskové konferenci ve Washingtonu, kde v reakci na dotaz reportérky televize Russia Today uvedla, že hlavními pachateli ozbrojených útoků na východě Ukrajiny jsou proruští separatisté, kteří by v demokratické Ukrajině nadále neměli mít místo.

VIDEO Zabíjení civilistů na Ukrajině: Ruská novinářka ,,otravovala" mluvčí ministra zahraničí USA. A dostalo se jí tohoto
Foto: Fanpop
Popisek: Americký prezident Barack Obama

Reportérka televize Russia Today během tiskové konference ministerské mluvčí citovala z deníku Wall Street Journal, který psal o hrůzách, jakým jsou vystaveni lidé na východní Ukrajině, z nichž značná část prchá do Ruska. Americké ministerstvo zahraničí přitom v předchozích dnech zpochybňovalo informace o rozsahu humanitární katastrofy.

„Je tam jistě velký pohyb lidí zaviněný násilím,“ připustila mluvčí. Zdůraznila ovšem, že zdrojem násilí jsou Ruskem podporovaní separatisté. Navíc zdůraznila, že většina z nich nepožádala v Rusku o statut uprchlíka. Zpochybňování informací o humanitární katastrofě vysvětlila tak, že situace byla srovnávána se Sýrií, kde je uprchlíků a žadatelů o azyl evidováno mnoho tisíc.

Pak navíc zpochybnila zdroj počtu ukrajinských uprchlíků. „Toto jsou zprávy z jednoho zdroje, a to Federální migrační služby Ruské vlády, a to je jedna z příčin, proč jsme vyjádřili pochyby o počtu nebo škále čísel v tomto případě oznámené.“  

Reportérka známé prokremelské televize se však nedala odbýt, a když vypočítávala tragické incidenty z oblasti východní Ukrajiny, dostalo se jí od tiskové mluvčí výzvy, aby ukončila svou otázku. „Zprávy, které jsme viděli, a velká většina pozemních pozorovatelů oznamují, že Ruskem podporovaní separatisté jsou těmi, kdo jsou viníky násilí,“ odvětila poté s tím, že právě těmto skupinám je třeba připisovat útoky na civilisty. „Ti lidé nemají co dělat v suverénní zemi, jako je Ukrajina. A to je pro nás hlavní otázka,“ uzavřela ministerská mluvčí.

Na námitku, že tyto útoky ukrajinské armády nařídila kyjevská vláda, a žádní separatisté, natož Rusko, odpověděla mluvčí slovy, že ukrajinská vláda brání svou zemi a na to má plné právo, což si myslí i mezinárodní společenství.

Na dotaz, zda ještě existuje pro občany na východě Ukrajiny právo žít v míru, zazněla odpověď: „Mají právo žít v míru a bezpečnosti a bez Ruskem podporovaných separatistů útočících na jejich domy.“

Celý dialog reportérky a mluvčí:

Repotérka RT:
Minulý týden vaše kolegyně Marie Harf pochybovala o zdrojích zprávy OSN o prdkém vzrůstu počtu lidí prchajících z Ukrajiny do Ruska. Já jsem z RT, a vy nemáte ráda RT, ale co ostatní zdroje, americké zdroje. Zde (ukazuje výtisk Wall Street Journaj) je Wall Street Journal se článkem o hrůzách kterým jsou lidé vystaveni a proč utíkají do Ruska. Přehání všechny tyto zdroje velikost tamější krize?

Jen Psaki: Je tam jistě velký pohyb lidí zaviněný násilím způsobeným Ruskem podporovanými separatisty, velká většina nežádala o ststus uprchlíků, to se nezměnilo. Je tu několik a myslím, že Marta mluvila minulý týden o rozdílech mezi situací tam a v Syrii a jedním z rozdílů je, že v Syrii je škála mezinárodních organizací v Syrii, nevládních organizací, které počítají, nebo potvrzují počet žadatelů o asyl, nebo uprchlíků kteří přechází hranic a toto jsou zprávy z jednoho zdroje a to Federální migrační služby Ruské vlády a to je jedna z příčin, proč jsme vyjádřili pochyby o počtu, nebo škály čísel v tomto případě oznámené.

RT Ale vypadá to, že bagatelizujete, opravdu bagatelizujete velikost krize. Toto jsou a proto ukazuji tyto obrázky, toto jsou obrázky civilistů roztrhaných na kusy v jejich domovech a zahrádkách ve vesnci... ve vesnici na Východní Ukrajině.. a Kyjev nařídil toto zabíjení, nikdo jiný. Co dělají Spojené státy aby zastavily Kyjev aby to ukončil? promiňte, vesnice Kondrašovka...

JP: Ukončete svou otázku, prosím..

RT: Ano, promiňte, jsou to strašné obrázky...

JP: Aby bylo jasno, zprávy které jsme viděli a velká většina pozemních pozorovatelů oznamují, že Ruskem podporovaní separatisté jsou těmi, kdo jsou nejen viníky násilí, pokusy o ovládnutí budov a útoky na lidi a nevinné civilisty a ti (lidé) nemají co dělat v suverénní zemi jako je Ukrajina... a to je pro nás hlavní otázka...

RT: Tito lidé zemřeli při leteckých útocích... které nařídil Kyjev. Ani Rusko, ani separatisté.

JP: Ukrajinská vláda brání Ukrajinu, Ukrajinský stát a já myslím, že na to má plné právo a myslí si to i mezinárodní společenství..

RT: A ti lidé mají právo na život, nebo nemají?

JP: Mají právo žít v míru a bezpečnosti a bez Ruskem podporovaných separatistů útočících na jejich domy a okupujících budovy a to je základní příčina toho všeho a na to bychom neměli zapomínat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…