VIDEO Zabijete vaše dítě. Fašisti, komunisti! Další kněz, ze kterého by se Tomáš Halík orosil

28.11.2018 12:51

Zatímco u nás se o Istanbulské úmluvě začalo pořádně hovořit až po kázání Petra Piťhy o svatováclavském výročí, na Slovensku vyvolává svými ostrými slovy proti této mezinárodní dohodě již delší dobu rozruch kněz Marián Kuffa. Okolo něj je v poslední době na Slovensku živo především kvůli politice.

VIDEO Zabijete vaše dítě. Fašisti, komunisti! Další kněz, ze kterého by se Tomáš Halík orosil
Foto: Printscreen FB
Popisek: Kněz Marián Kuffa

Marián Kuffa je značně neortodoxní kněz. Pro službu Bohu se podle Wikipedie rozhodl až ve dvaceti letech, když jako student zemědělské univerzity a vášnivý horolezec zázrakem přežil pád z dvaceti metrů a následně 13 hodin, než se k němu dostala pomoc.

Anketa

Důvěřujete Emmanuelu Macronovi?

hlasovalo: 10241 lidí

VÍCE O MARIÁNU KUFFOVI

V rámci své pastorační činnosti se věnuje zejména pomoci lidem z okraje společnosti. Kromě toho razantně vystupuje proti „liberálům“ a často jmenovitě LGBT komunitě. Liberály při svém kázání jednou přirovnal k „těm, co drží bomby“.

Proti Istanbulské úmluvě kněz Kuffa vystupuje dlouhodobě. Již v roce 2017 ji přirovnal k trójskému koni.

„Istanbulská úmluva je trójský kůň. Kdo jej přinesl na Slovensko? Paní ministryně v roce 2011. Bránou proti koni je Ústava Slovenské republiky. Zatím jsme v souladu s Ústavu. Ideologie gender jsou ti lidé, kteří hlasovali protiústavně. Hradby Tróje jsou zákony Slovenské republiky. A trójský kůň je už blízko, vždyť jsme jej pozvali – podpis znamená trójský kůň na Slovenku,“ řekl tehdy doslova.

Jindy zase úmluvu přirovnal ke sklenici džusu, ve které je rozlitá ampule s jedem. „Matka či otec, který přijme Istanbulskou úmluvu, zabije své dítě,“ varoval.

Stejně jako Petr Piťha varuje před nebezpečím genderové teorie. „Jeden den se probudíme a gender bude závazný pro všechny a za tyto řeči, které povídám, mě zavřou. Půjdu první do vězení, ale nebojím se,“ kázal také.

Gender je podle něj granátem, který je namířený proti lidem, proti rodině, proti Slovensku a proti Bohu. Jejich snahy ale podle Kuffy budou marné. „Jak fašisti, tak komunisti – ani genderisti nevyhrají,“ vzkázal.

Jindy si vypůjčil příměr z pohádky o Popelce. Ve chvíli, kdy Popelku bude uhánět jiná Popelka, jak si představují feministické aktivistky, už podle něj nebude tato poetika nikoho přitahovat.

Anebo může být ještě hůř a popelka s princem se budou podle teorie transgenderu střídat o jedno tělo. „B, bisexuál. Do oběda se mi chce s Popelkou, po obědě s princem. A abych nevypadal jako blázen, udělám blázny z ostatních, kteří by mě kritizovali, a změním zákon. Podplatím zákonodárce, podplatím novináře a potom podplatím právníky, aby to otočili. A vy všichni budete blázni, když mi budete bránit být jednou s mužem, jednou se ženou. A T je, když se Popelka nechá přeoperovat na prince, nebo princ na Popelku,“ kázal rozohněně kněz.

Ten kritizuje všechny „liberály“. V kázání o nich prohlašuje, že jsou to nezodpovědné děti, které nedopatřením dostaly do ruky bomby.

Další kázání Mariána Kuffy o genderu:

Novinkou v jeho případě je, že se objevují tendence k jeho vtažení do politiky. Východní sousedy čekají příští rok v létě volby prezidenta a na jaře 2020 pak budou volit nový parlament. Jenže typickým faktorem slovenské politiky je velmi proměnlivý stranický systém, ve kterém stále vznikají nové strany. A tento proces může postihnout i kdysi slavné Křesťanskodemokratické hnutí.

Na Křesťanskodemokratické hnutí si možná vzpomínáte ještě z časů federace, kdy pod vedením Jána Čarnogurského na Slovensku málem vyhrálo parlamentní volby. Následně bylo dvacet let celkem vlivnou parlamentní stranou zhruba na úrovni našich lidovců. Pak ale jejich popularita poklesla a v roce 2016 strana vypadla z parlamentu.

V krizové situaci si za předsedu zvolila svého bývalého poslance Alojze Hlinu. Ten vstoupil do strany teprve rok předtím, ale měl za sebou poměrně pestrou občanskou i politickou kariéru, ve které vynikal zejména happening, při kterém už jako poslanec nechal zaparkovat před vilou Vasila Biľaka v Bratislavě tank s výhrůžně namířenou hlavní.

Při jednom ze svých happeningů v ulicích Bratislavy byl navzdory poslanecké legitimaci dokonce zatčen policií.

Dnes však někteří mají pocit, že teatrální Hlina stranu odklání od tradičního křesťanskodemokratického směru a orientuje ji spíše na spolupráci s liberálními subjekty. Včetně toho, že například podporuje prezidentského kandidáta Roberta Mistríka, kterého za svého „koně“ označil i končící prezident Andrej Kiska.

Zastánci tradiční politiky KDH tak začali uvažovat o novém subjektu, který by hájil jejich hodnoty. Strana má pracovní název Křesťanská demokracie – Život a prosperita. A v rámci nové strany se hovořilo právě o Kuffovi jako o osobě, jejíž podpora by straně mohla přinést hlasy.

VÍCE SLOVENSKY ZDE

Kuffa sám už novou stranu podpořil ve svém kázání. Kritizoval přitom Hlinovu KDH, zejména její europoslanci prý klidně hlasují pro registrovaná partnerství, neboť se opičí po Angele Merkelové, do jejíž frakce patří. „Ale tato křesťanská strana nekoketuje s liberály,“ doporučoval.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…