VIDEO, na které je lepší se nedívat. Uřezaná hlava ukrajinského vojáka. Internet jímá hrůza

12.04.2023 15:50

Na internetu se šíří video. Ruští vojáci zavraždili zajatého ukrajinského vojáka, uřízli mu hlavu nožem. Záběry jsou pravděpodobně již z loňského roku. Ukrajinský prezident Zelenskyj vyzývá světové lídry k akci a slibuje Rusku, že nic nebude zapomenuto. Tiskový mluvčí Kremlu chce pravdivost videa analyzovat, teprve pak se určí, „která strana spáchala zločin“.

VIDEO, na které je lepší se nedívat. Uřezaná hlava ukrajinského vojáka. Internet jímá hrůza
Foto:
Popisek:

Anketa

Který z uvedených lídrů má vaši největší důvěru?

hlasovalo: 11593 lidí
Ruští vojáci měli brutálně zavraždit ukrajinského zajatce. Nožem mu uřízli hlavu, celou popravu natáčeli. Video se začalo šířit na ruský pro-válečných stanicích a sociálních sítích 11. dubna. Zveřejnil ho vůdce ruského extremistického hnutí „Mužský stát“ Vladislav Pozdaňkov, upřesnil však, že není původním zdrojem.

Ukrajinský zajatec byl na živu a při smyslech. Ruští vojáci popravu komentovali: „Tak do toho, bratři,“ a „Zlom mu páteř, sakra, to si ještě nikdy neuřízl hlavu?“. Uříznutou hlavu vojáci dále ukazují na kameru s tím, že by měla být poslaná veliteli ukrajinského vojáka.

Obličej vojáka, který popravu nožem provedl, byl zakrytý maskou. Podle ukrajinského serveru Ukrajinska Pravda zelené listí, které je na videu vidět, naznačuje, že se poprava odehrála již minulý rok.

„Bude reakce a odpovědnost za všechno,“ reagoval na video vedoucí kanceláře prezidenta Ukrajiny Andrii Yermak.

ODKAZ NA NECENZUROVANÉ VIDEO - VAROVÁNÍ: EXTRÉMNĚ ZNEPOKOJIVÉ ZÁBĚRY

Reakce Ruska na video byla, že video musí být dále přezkoumáno, jak řekl tiskový mluvčí Kremlu Dmitry Peskov a uznal, že jsou to děsivé záběry. Bližší analýza videa by dle Peskova měla teprve ukázat, „která strana zločin spáchala“. Blíže o tom informovala zpravodajská agentura Agenzia Nova.

K popravě se pomocí videa sdíleného na Twitteru vyjádřil i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Chladnokrevně vraždící ruské vojáky označuje za „bestie“. „Poprava ukrajinského vojáka… tohle je video Ruska takového jaké je. Je to video Ruska snažícího se z tohoto zacházení udělat novou normu. Každý musí reagovat. Každý lídr musí reagovat. Nečekejte, že se na to zapomene. My nezapomeneme nic. Porážka ruského teroru je nutná,“ říká Zelenskyj.

Vyjadřují se k tomu i čeští uživatelé Twitteru. „Pravděpodobně je to jen zlomek bestiality které RuSSáci spáchají na Ukrajincích. Musí se tam dít šílenosti o kterých nemáme ani zdání. Skurvenci Putinovo. Fakt je pozabíjet tu Orkovskou hordu. Zbraně, zbraně a zase zbraně pro Ukrajinu. Jen tak se to dá zastavit,“ píše jeden z nich.

Další z uživatelů vyjadřuje znepokojení nad tím, že Rusku zatím všechny páchané činy prochází. „Co se kurva musí stát, abychom na ty zmrdy tvrdě udeřili? Likvidace ruSSka je 3 denní operace. Máme na to,“ prohlašuje.

„Šílená brutalita. Nechápu, co to musí být za stvůry. A už vůbec nechápu, jak člověk žijící v našem prostředí může toto podporovat a bagatelizovat,“ komentuje další.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: luk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Žabák dobře ví, že mu jde o kejhák........., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseHanees , 12.04.2023 16:40:38
Žabák už opravdu neví, čím by donutil vykradenou evropu ke III. světové..............

|  8 |  0

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…