VÍME PRVNÍ Tomio Okamura zakládá novou politickou stranu

22.04.2015 14:35

Z několika na sobě nezávislých zdrojů se ParlamentnímListům.cz podařilo získat informace o tom, že Tomio Okamura zakládá Stranu přímé demokracie, shodou okolností se stejnou zkratkou, jako německá sociální demokracie (Sozialdemokratische Partei Deutschlands). Ačkoli to někdejší senátor v přímé konfrontaci s naší redakcí popřel, fakta mluví jasně.

VÍME PRVNÍ Tomio Okamura zakládá novou politickou stranu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura chování svých kolegů označil za puč a zradu na voličích

ParlamentníListy.cz v posledních třech týdnech zaznamenaly informace o tom, že Tomio Okamura připravuje novou stranu. Má jít o nový tým, staronové tváře, ale silnou značku. Podle našich zjištění, které se opírají hned o tři na sobě nezávislé zdroje, se plánovaný projekt někdejšího senátora bude jmenovat Strana přímé demokracie. Právě přímá demokracie, s ní spojená odvolatelnost a osobní zodpovědnost volených zastupitelů byla hlavní náplní Úsvitu v minulých volbách. 
 
Tomio Okamura však informace popřel. „Dobrý den, o žádné straně s tímto názvem nevím a ani nevím o tom, že by kdokoli z mých příznivců či příznivci Úsvitu zakládali stranu s tímto názvem,“ řekl Okamura ParlamentnímListům.cz 14. dubna. 
 
Naše zdroje však trvaly na svém. „Není to pravda, Okamura o tomto jednal a jedná, zatím se neví nic bližšího, ale směřuje to ke spojení s SPOZ a už se mají sbírat podpisy,“ přiznaly naše zdroje. 
 
ParlamentníListy.cz získaly důkaz, který Okamurovo vyjádření zpochybňuje. Už 3. dubna letošního roku, víc než týden před naším dotazem, přesně v 11:09 totiž byla aktualizována doména SPD.cz: zkratka Strany přímé demokracie. Náhoda? Možná ano. Co ale náhoda není, to je držitel této domény. Jím není nikdo jiný než Tomio Okamura osobně. Samotnou doménu přitom registroval v listopadu loňského roku. 

Připomeňme, že se Úsvit dostal do Sněmovny v předčasných volbách roku 2013 a získal celkem 14 poslaneckých křesel. Problémy v hnutí začaly na začátku letošního roku, kdy byl z postu předsedy poslaneckého klubu odvolán Radim Fiala. Poslancům se nelíbilo, že Fiala údajně uzavírá za hnutí dohody, o kterých nikdo nevěděl. Jednalo se prý o spojení Úsvitu se stranou SPO (bývalý SPOZ – Strana Práv Občanů – Zemanovci). Ten však tyto informace razantně popřel. Po odvolání Fialy přišel na řadu hlavní představitel hnutí, předseda Tomio Okamura.

Okamurovi poslanci Úsvitu vyčítali podivné hospodaření se stranickými penězi. Společnostem 10minutes a ATM bylo posíláno měsíčně dohromady kolem 500 tisíc korun. Reálné podklady, za co peníze dostaly, však chybí. 

Následně proběhl účetní audit strany, který nedostatky potvrdil. Někteří poslanci v čele s Markem Černochem pak předsedu žádali o převzetí odpovědi a úhradu zhruba 560 tisíc korun, které si Okamura ze strany „vyvedl“. Poté byl Okamura odvolán z postu předsedy Úsvitu.

Pučisté, jak poslance, kteří vyslovili nesouhlas s praktikami předsedy, Okamura nazývá, prý plánovali propojení Úsvitu se stranou Jiřího Janečka a blízkou spolupráci s Marine Le Penovou. Plán měl ztroskotal poté, co Janečka oslovil Okamura. Ten se s ním přitom několikrát sešel. Jedné ze schůzek, kterou ParlamentníListy.cz zaznamenaly, se účastnil i Jan Veleba, předseda Zemanovců nebo Zbyněk Passer z Hnutí Pro Prahu. 

"Bývalí přátelé-poslanci, které jsem jednoho po druhém vyzvedl do Parlamentu, pro něž jsem dva roky pracoval, usoudili, že už nejsem potřeba, a zahodili mě a se mnou i další zakladatele hnutí jako zmačkaný papír. Myslím, že to je příznačná tečka za naším příběhem – za dobré úmysly je třeba lidi jako já fackovat. Nijak to neřeším – vím, že za pár let, až jim všem dojdou souvislosti, tak si také nafackují," řekl v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz Okamura. 

"Byl jste to Vy, pane předsedo, kdo tenhle kolotoč událostí rozjel, jestli vědomě, či nevědomě, netuším. Ale zničil jste tím vše, co jsme my všichni společně s Vámi budovali a mohli vybudovat. Zničil jste i důvěru mnoha a mnoha voličů ve spravedlivější a čistší politiku. Podařilo se Vám mnohdy i zničit důvěru lidí v našem okolí vůči nám samotným, a to je neodpustitelné," vzkázal na oplátku poslanec Úsvitu Petr Adam.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …