VŠ si mají navrhnout náměstka, Chládek oslovil rektora UK

27.01.2014 16:22

Akademici si mají navrhnout kandidáta na náměstka pro vysoké školy, budoucí ministr školství Marcel Chládek (ČSSD) jej chce po diskusi s univerzitami vybrat ze dvou až tří uchazečů. Chládek to dnes řekl ČTK. Sám už oslovil končícího rektora Univerzity Karlovy Václava Hampla. Chládek chce na ministerstvu nechat jen dva současné náměstky z celkem šesti těchto pozic.

VŠ si mají navrhnout náměstka, Chládek oslovil rektora UK
Foto: senat.cz
Popisek: Senátor Marcel Chládek

„Je to otevřené u vysokých škol a sportu," uvedl Chládek. Dodal, že tyto dvě funkce chce konzultovat s odbornou veřejností. Kvůli návrhu náměstka pro VŠ už oslovil třeba budoucího rektora UK Tomáše Zimu, který ve vedení univerzity vystřídá právě Hampla. Hampl své možné budoucí angažmá zatím nekomentoval.

Na ministerstvu by měl zůstat náměstek pro evropské fondy Michal Zaorálek z ODS

U náměstka pro sport uvedl Chládek tři jména, kromě pražského zastupitele Petra Hulinského (ČSSD), o němž už budoucí ministr jednal s předsedou strany Bohuslavem Sobotkou, je to za hnutí ANO bývalý šéf volejbalového svazu Antonín Lébl a olympijský vítěz Robert Změlík. Proti Hulinskému se už ale vyslovil předseda ANO Andrej Babiš, naopak předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval by Hulinského uvítal.

Michaela Šojdrová, kterou navrhli lidovci a která nyní působí na České školní inspekci, by mohla být náměstkyní pro regionální školství nebo pro legislativu. Na pozici náměstka pro regionální školství by ale podle Chládka mohl zůstat i současný náměstek Jindřich Fryč. O pozici náměstka pro legislativu také Chládek mluvil i s někdejším šéfem Legislativní rady vlády Petrem Mlsnou.

Na ministerstvu by měl zůstat také náměstek pro evropské fondy Michal Zaorálek (ODS). V sekci evropských fondů se totiž šéfové hodně střídali a další změny by nebyly ku prospěchu, vysvětlil Chládek. Na místo náměstka pro ekonomiku, z něhož odchází Eva Bartoňová (ODS), si Chládek vybral odborníka a nestraníka, jehož jméno ale zatím nechtěl zveřejnit, protože je tento člověk stále zaměstnán jinde.

Koaliční vláda ČSSD, hnutí ANO a KDU-ČSL bude jmenována ve středu. Definitivní rozhodnutí o nových náměstcích chce Chládek učinit až po uvedení do úřadu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…