VV: Proč by prostitutky nemohly vyplňovat daňové přiznání?

31.07.2011 10:39

Věci veřejné přišly s dalším nápadem, jak získat peníze pro státní pokladnu. Zdanit prostituci. Podle poslance Jiřího Rusnoka by to mohlo přinést až deset miliard korun a zprůhlednit obchod. Přesto se návrh nesetkal s velkým pochopením koalice.

VV: Proč by prostitutky nemohly vyplňovat daňové přiznání?

„Stát tak přichází o nemalé peníze. V době, kdy musíme šetřit každou korunu, je na čase o tomto problému začít mluvit otevřeně. Musíme využít všechny ostatní možnosti navýšení příjmů rozpočtu než dojde k samotnému zvýšení daní pro všechny občany," pokoušel se návrh obhájit Rusnok deníku Právo.

Věci veřejné také tvrdí, že legalizace prostituce by vedla k jejímu zprůhlednění a omezení organizovaného zločinu. „Musíme přijmout taková opatření, která by prostitutky motivovala k tomu vystoupit z ilegality," pokračuje Rusnok.

Nečas: Stát není pasák!

Zdanění prostituce však koalice odmítá, a to hlavně z morálních důvodů. Premiér Petr Nečas odmítá udělat ze státu pasáka. „Jsem odpůrcem legalizace. Ta nic neřeší. Stát nemá být zainteresován na příjmech z prostituce, není pasák," uvedl Nečas.

Nabízí se však i řada praktických důvodů, proč je zdanění nejstaršího řemesla nereálné. „Pokud má někdo pod tímto pojmem legalizaci prostituce jako povoleného způsobu obživy, tak s tím nesouhlasím. Nerad bych takovou práci na úřadech práce nabízel, natož na ni nabízel rekvalifikační kurzy," upozorňuje ministr práce Jaromír Drábek.

V prostituci chybí účetní evidence pro daně

Komplikované by bylo i jak daň vybírat. Poslanec ODS Boris Šťastný tvrdí, že jedinou možností by asi byla paušální daň. „Nedovedu si totiž dobře představit průkaznou a úplnou účetní evidenci v rámci dodavatelskou odběratelských vztahů takové živnosti," spekuluje Šťastný.

Ministr financí Miroslav Kalousek se k nápadu VV ani nechtěl vyjadřovat. Prý má mnoho práce na to, aby se tím zabýval.

Čtěte více:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor:

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…