VV by se možná daly úplně zrušit, naznačil právník

09.04.2011 13:50

Strana Věci veřejné by se podle ústavního právníka Marka Antoše v krajním případě mohla i zrušit. Muselo by se ale zjevně prokázat, že porušuje pravidla demokracie a narušuje právní stát.

VV by se možná daly úplně zrušit, naznačil právník

Realizovat by se to mohlo skrz nátlak na poslance. Konkrétně v rámci proplácení pokut za přeběhlictví. Už při vstupu do sněmovny totiž strana odporovala Ústavě kvůli absenci volného mandátu - její poslanci museli podepisovat smlouvy na vysoké pokuty v případě neprosazování stranického programu. Tam by mohlo být to krizové místo.

"Rozpuštění politické strany je mimořádný krok," podotkl Antoš ve studiu ČT. "Strana by se musela chovat protiprávně, musela by představovat bezprostřední hrozbu právnímu státu."

Ohrožení demokracie by právník viděl zejména v nátlaku na členy, nikoli v ekonomických záměrech partaje. "Když si někdo založil stranu, aby hájil ekonomické zájmy, to asi nestačí na její zrušení. Ale pokud by se prokázalo, že se strana řídí hospodářskou nabídkou a korupcí a že budou zběhlí poslanci nuceni platit směnky, tam už bych měl pochybnosti."

Opoziční poslanci mají jasno. "Takovéto tunelování demokracie tu ještě nebylo," podotkl pro ČT například místopředseda sněmovny za ČSSD Lubomír Zaorálek.

Čtěte:

Klaus pro PL.cz: Jsem překvapen. O odvolávání Johna a Dobeše řeč nebyla

Svědectví o praktikách u Véček: Škárka si od Bárty běžně půjčoval

Finální úder pro Véčka teprve přijde. Babák promluvil

Věci veřejné jsou odepsané. Dopadnou hůře než zelení

SLEDUJEME téma: Peníze za mlčení ve VV

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…