VZ: V roce 2012 byla na území ČR nejaktivnější ruská rozvědka

07.11.2013 10:15

V roce 2012 byla na českém území nejaktivnější ruská rozvědka. Její činnost ale proti předchozím rokům poklesla. Aktivní byly i čínské tajné služby, které se zaměřují zejména na získávání ekonomických a politických kontaktů. Vyplývá to z dnes zveřejněné zprávy Vojenského zpravodajství.

VZ: V roce 2012 byla na území ČR nejaktivnější ruská rozvědka
Foto: bbs.net
Popisek: Televizní věž v moskevském Ostankinu

Ruské zpravodajské služby jsou v ČR tradičně aktivní. "Ve srovnání s předchozími roky došlo k dílčímu poklesu aktivit těchto služeb zaměřených na získávání informací a vytváření využitelných kontaktů v prostředí resortu Ministerstva obrany," uvádí zpráva Vojenského zpravodajství.

Aktivní jsou i čínská civilní a vojenská rozvědka. Nesnaží se tolik získávat informace o Ministerstvu obrany a armádě. "Hlavní úsilí soustřeďují spíše do politicko-ekonomické sféry," tvrdí VZ.

Agenti se tradičně kryjí jako diplomati svých států

V České republice se pohybují i špioni dalších zemí. Například států bývalého Sovětského svazu nebo zemí Středního a Blízkého východu. Agenti se tradičně kryjí jako diplomati svých států.

Vojenské zpravodajství v roce 2012 zaznamenalo snahu domácích a zahraničních podnikatelských skupin i jednotlivců o nepřiměřený zisk na úkor Ministerstva obrany. Zaměstnanci VZ proto sledovali případy obchodů, při nichž hrozilo nehospodárné vynakládání financí. Nejzávažnější případy byly předány Vojenské policii, uvádí zpráva.

Problémem Ministerstva obrany je porušování ochrany utajovaných informací některými zaměstnanci, kteří citlivá data nahrávají na veřejná datová úložiště. Podle VZ však nešlo o zásadní pochybení. Na ministerstvu neunikly utajované informace NATO, EU a partnerských států, uvádí zpráva.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…