VZP chce prý doktorům „supermanům“ zatnout tipec

07.11.2011 12:20

Mnoho lékařů má již takové obří úvazky, podle nichž pracují osm dní v týdnu a 25 hodin denně. VZP proto kvůli tomu zahájila kontrolu a nechává si kvůli lékařským úvazkům dělat odbornou analýzu. Píše o tom deník Mladá fronta Dnes.

VZP chce prý doktorům „supermanům“ zatnout tipec
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ordinace vybavená přístroji. Ilustrační foto

Největší zdravotní pojišťovna v Česku, tedy VZP, již nemíní lékařům superúvazky financovat. Intenzivně se proto vrhla do průzkumu, koho a hlavně za co platí. Připomíná to Mladá fronta Dnes (MfD).

Podle deníku není totiž výjimkou, že lékaři mají čtyři úvazky najednou. Dokonce VZP nedávno odhalila i jednoho rekordmana. Stal se jím lékař, který pracuje ve fakultní nemocnici na pražských Vinohradech, ale v součtu má 6,2 úvazku.

„To znamená, že teoreticky odpracuje za den tolik, co jiní nestihnou ani za týden," uvádí k tomu MfD. A navíc dodává, že ale lze jen s přimhouřením oka uvěřit i tomu, že nás na sálech operují lékaři, kteří spí sotva tři hodiny denně.

Celá věc má však vysvětlení: někteří lékaři sice mají na papíře odpracováno mnoho hodin, ale systém grantů a přednášek je natolik nepřehledný, že právě kvůli tomu narůstají přesčasové hodiny.

„Systém účetnictví grantů neumožňuje zaplatit lékaře jinak, než jej zaměstnat. I přesto, že se hodiny jeho vědecké práce překrývají s těmi, které tráví u lůžka pacienta v nemocnici. Jen při tom třeba sleduje, zda se popálenina hojí rychleji pod suchým obvazem, nebo mokrým. Průběh hojení pak zapisuje kromě chorobopisu i do zvláštních tabulek grantu," vyjasňuje deník.

Souběh lékařských praxí ale paradoxně podle zjištění MfD zaviňují i nemocnice samy - aby dodržely zákoník práce, tak zaměstnávají lékaře na plný pracovní úvazek, ale oni pak mají ještě další smlouvu na noční přesčasy, které by už jinak sloužit nemohli kvůli limitům.

VZP někde souběhy nekontroluje

„Některé souběhy jsou oprávněné," reagoval na to překvapivě ředitel VZP Pavel Horák, podle něhož na druhou stranu jiné souběhy už v pořádku nejsou. Které to konkétně jsou, však Horák zřejmě deníku neřekl.

VZP se ale podle připomenutí MfD nezabývala nikdy tím, že lékaři pracují pro nemocnici a zároveň i pro fakultu. „V jiných zemích je lékař zaměstnancem univerzitní nemocnice, což zahrnuje léčení i výuku. Zákon, který to napraví i v Česku, teprve vzniká," vysvětluje k tomu dále deník.

Podle něj ale VZP opomíjí i to, že lékař pracuje v nemocnici a pak má úvazek ve své soukromé praxi. „To nikde není napsané. Ale pro tyto případy jsme povolovali hranici úvazku do 1,3," zmínil na to Horák.

MfD také popisuje ty případy, kdy lékař zároveň vykonává funkci biochemika a to kvůli laboratořím, které potřebují mít odborné garanty. Každá nemocnice totiž musí mít buď lékaře biochemika, anebo nelékaře s atestací na biochemii. Jeden člověk tak proto může zároveň pracovat pro více zařízení.

Vydělávají soukromá zařízení

Zvláštním druhem negativního souběhu úvazků pak je to, když lékař přes nastrčenou firmu vlastně vyvádí peníze ven z nemocnice. Takový případ nedávno popsaly Hospodářské noviny podle nichž sice nemocnice na Bulovce zrušila dvacet lůžek na ortopedii, kterou vede Pavel Dungl, ale zároveň je přepustila soukromé firmě Orto Reha, která patří právě Dunglovi.

„Bulovka tak údajně přijde o 700 tisíc korun měsíčně, které si nyní místo ní vydělá soukromá klinika," dodala k tomuto případu MfD s tím, že ale ani tato popsaná praktika není v českých nemocnicích výjimkou.

Předlouhý článek pak MfD zakončuje připomenutím, že pojišťovna nechce platit lékařům více úvazků než 1,3 či 1,4.

Budou muset svou práci zredukovat

„Kontrolujeme souběhy praxí ve všech nemocnicích, a protože teď máme vyplácet bonifikace na lékaře, nevyplácíme je, dokud nemocnice nevyjasní, kde vlastně lékař pracuje. Právě u fakultních nemocnic jsou souběhy nejčastější," vysvětlil právě k tomu ředitel VZP Horák.

Podle něj některé nemocnice ani nevědí, kde všude a za jakých podmínek „jejich" lékaří pracují. Jenže ministr zdravotnictví Leoš Heger má k této praxi poněkud liberální přístup. Tvrdí údajně, že lékaři jsou zvyklí hodně pracovat a když ve svém volnu provozují ještě soukromou praxi, co na to říci?

„Ostatně - nemocnice, kde léta šéfoval, patří podle statistiky VZP do první dvacítky špitálů podle počtu lékařů se souběhem praxí. Jisté však je, že jestliže VZP myslí svou analýzu vážně, mnoho lékařů bude muset svou práci dost zredukovat," uzavírá téma MfD.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Volební plakáty v arabštině. V Německu. Útok a velký povyk

10:22 Volební plakáty v arabštině. V Německu. Útok a velký povyk

V německém Lipsku proběhnou v červnu vedle voleb do Evropského parlamentu také komunální volby. A CD…