VZP se chtěla zbavit IZIP. Teď chce naopak dokoupit i jeho zbytek

16.12.2013 17:13

Zatímco ještě v květnu tohoto roku hodlala Všeobecná zdravotní pojišťovna prodat svůj podíl ve společnosti IZIP, nyní se vážně hovoří o pravém opaku. Všeobecná pojišťovna chce společnost, jež jí zajišťuje systém elektronických knížek pacientů, zcela ovládnout. Za 49 % akcií nabídla 59 milionů korun.

VZP se chtěla zbavit IZIP. Teď chce naopak dokoupit i jeho zbytek
Foto: Hans Štembera
Popisek: VZP

Pokud by se zdravotní pokladně nákup nepodařil, chce vypovědět smlouvu a vypsat výběrové řízení na nového správce elektronické brány. O zmíněných možnostech informoval dnes členy správní rady pojišťovny ředitel VZP Zdeněk Kabátek. Zprávu o tom přinesl internetový deník iDnes.

„Chceme buď získat 100 procent akcií firmy, převést její činnosti pod křídla VZP a udržovat ji při životě, nebo chceme jít cestou vlastního portálu, který sami nakoupíme v rámci otevřeného výběrového řízení“, řekl deníku ředitel Kabátek.

„Po analýze máme závěr, že není možný samotný odkup portálu od firmy IZIP, proto ten nákup zbylých akcií“, doplnil ředitel pojišťovny.

Zbylých 49 procent původní majitelé IZIP převedli na švýcarskou společnost, jež údajně zastupuje nadnárodní společnost Asseco Central Europe. V České republice majitele zastupoval právník Thomas Ladner. Všeobecná pojišťovna v současné době ovšem neví, zda menšinový vlastník IZIP bude ochotný svůj podíl prodat, případně za jakých podmínek. Zástupce Ladner pojišťovně letos v březnu tlumočil, že akcie jsou k mání za 452 milionů korun.

„Zástupce firmy jsme informovali o naší pozici, považuji ji za neměnnou a v případě, že zájem z druhé strany nebude, půjdeme cestou výběrového řízení“, upřesnil další možný postup pojišťovny její ředitel Kabátek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…