Václav Havel má další lavičku. Tentokrát v Kroměříži

02.09.2016 16:59

V Kroměříži bude 14. září slavnostně odhalena lavička Václava Havla vytvořená podle návrhu prezidentova přítele, letos zesnulého architekta Bořka Šípka. Bude stát na Velkém náměstí před budovou Muzea Kroměřížska. S myšlenkou přišel Klub UNESCO Kroměříž, který letos slaví 25. výročí svého založení, a podporuje ji i radnice.

Václav Havel má další lavičku. Tentokrát v Kroměříži
Foto: Martin Šťastný
Popisek: Bývalý prezident Václav Havel

„Myslíme si, že první prezident si zaslouží mít tady na sebe tuto památku. Navíc práce Bořka Šípka jsou celosvětově známé, a myslím si, že i v oblasti cestovního ruchu možná trošku Kroměříži pomůžou,“ řekl dnes novinářům starosta Jaroslav Němec (ANO). Při volbě umístění lavičky připomínající odkaz prvního postkomunistického prezidenta existovalo více variant.

Byl mezi nimi například prostor před zámkem, radnicí nebo před budovou Justiční akademie na Masarykově náměstí. Nakonec bylo zvoleno místo před muzeem. Podle Němce se ale ani toto místo netěší všeobecnému souhlasu, tři lidé si na tento záměr už na radnici stěžovali. Prostor je vydlážděn a na instalaci lavičky připraven. Lavička je už v sídle Klubu UNESCO.

S myšlenkou vytvořit projekt laviček Václava Havla přišel český velvyslanec v USA Petr Gandalovič. První lavička byla zpřístupněna na univerzitě v americkém Georgetownu v říjnu 2013; následovaly instalace v Dublinu, Barceloně, Praze, Českých Budějovicích, Benátkách, Hradci Králové, Plzni, Karlových Varech nebo Liberci. Stojí i na území univerzit v izraelském Tel Avivu a v britském Oxfordu.

Konstrukce Šípkova díla se skládá ze dvou kovových židlí připojených ke stolu kolem lípy, českého národního stromu. Lavičky mají sloužit jako místa potkávání, dialogu a diskusí. Pořízení lavičky přijde zhruba na 220.000 korun, dalších 30.000 Kč bude stát užití Havlova jména. Částkou 100.000 Kč přispěje radnice. Kroměřížská lavička Václava Havla je první ve Zlínském kraji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…