Václav Klaus: Německo je bitevní pole. Tam se rozhoduje o osudu Evropy. Bohužel vyhraje Hillary

19.09.2016 14:00

Do ostré kritiky současné ODS se pustil jeden z jejích zakladatelů, exprezident Václav Klaus. Do pravicové strany se opřel v rozhovoru, který poskytl serveru iDNES.cz.

Václav Klaus: Německo je bitevní pole. Tam se rozhoduje o osudu Evropy. Bohužel vyhraje Hillary
Foto: Hans Štembera
Popisek: Exprezident Václav Klaus

„To, co předvádí ODS, je podle mého názoru strašně slabé, neambiciózní, navíc nepravicové. Nečekám žádný průlom ani v parlamentních volbách. Když vidím jejich billboardy a hesla, tak vrtím hlavou a říkám si, že si snad dělají legraci. Za prvé tam není nic pravicového, za druhé to není nápadité. Jsem z toho smutný,“ prohlásil Klaus.

Ve vedení ODS se podle něj žádná osobnost výrazně neprezentuje. „Je tam x místopředsedů a mám pocit, že drtivá většina lidí neví, že tito lidé jsou místopředsedové ODS. To nejsou celostátní politikové, kteří by měli jasný politický program,“ podotýká Klaus.

Celý text včetně videonahrávky je ZDE

Pochválil však politiku svého syna Václava Klause mladšího, který je rovněž členem Občanské demokratické strany. „On je homo politicus, je člověk čistě vidící politiku, je schopen mnohé jasně, zřetelně ostře formulovat,“ řekl Klaus.

Německo je bitevním polem Evropy

„Já zírám, jak má každý den výjezd někam po České republice, každý den má besedy, rozhovory. Mám pocit, že to od mé éry žádný jiný politik nedělal. My jsme se o tom neradili, on k tomu dospěl autonomně, spontánně. Je to jediná cesta, jak oslovit veřejnost,“ dodal Klaus. Případnou kandidaturu svého syna do čela ODS nechtěl příliš komentovat. „Nechám to na něm, neodvažuji si na to udělat nějaký silný soud, a tím pádem mu jeho pozici zhoršit,“ uvedl.

Klaus se vyjádřil rovněž k situaci u západních sousedů České republiky, které v poslední době často navštěvuje. „Německo je dnešním bitevním polem Evropy. O tom, co se stane nebo nestane v Evropě, se rozhoduje v Německu,“ prohlásil.

„Jestli se Evropa vymaní z toho svého naprosto tragického poklesu po všech stránkách, to se může změnit jen v Německu. Proto tam svůj čas investuji,“ řekl bývalý politik s tím, že jen na říjen již plánuje další tři návštěvy Německa.

Clintonová asi bohužel zvítězí

Český exprezident se rovněž vyjádřil k nadcházejícím americkým prezidentským volbám. Sám odhaduje, že v nich „bohužel“ zvítězí Hillary Clintonová.

„Považoval bych za podstatné, aby došlo k průlomu, aby došlo ke změně. Amerika nemůže pokračovat tak, jak dneska funguje. A Hillary Clintonová je záruka pokračování bez jakékoli invence. Dojde jen k dalšímu úpadku Ameriky. To bych Americe nepřál. V tomto smyslu je Trump nabídka jisté změny a změnu dnešní Amerika, stejně jako dnešní Evropa potřebuje,“ prohlásil Klaus.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…