Václav Klaus otřásl rádiem. Nejdříve „bomba“ k Djokovičovi, pak rozsápal Fialův program

10.01.2022 21:59

Nenaočkovaná tenisová hvězda Novak Djokovič se může chystat na Australian Open, uspěl u soudu s odvoláním. Úplně vyhráno ale ještě nemá, říká exprezident Václav Klaus, který se v Press klubu na Frekvenci 1 zastal Djokoviče ve sporu s Austrálií. Věnoval se také programovému prohlášení vlády Petra Fialy.

Václav Klaus otřásl rádiem. Nejdříve „bomba“ k Djokovičovi, pak rozsápal Fialův program
Foto: Hana Brožková
Popisek: Bývalý prezident Václav Klaus

Devítinásobný šampion Australian Open Djokovič uspěl u soudu s odvoláním proti deportaci, kterou mu nařídily australské úřady po zrušení jeho víz kvůli zpochybnění schválené výjimky z očkování proti koronaviru. Soudce Anthony Kelly víza Djokovičovi obnovil. 
 
Srbský tenista dostal zpátky pas a mohl definitivně opustit detenční hotel, kde byl od čtvrtka uzavřen. Víza mu však ještě může odebrat ministr pro imigraci Alex Hawke a zabránit mu tím v obhajobě titulu na Australian Open, které začne za týden. 
 
Celý rozhovor ZDE.
 
Rozhodnutí soudu podle Klause zatím nic neznamená: „Soud je soud, ale  veřejné mínění v Austrálii jako nejfanatičtější anticovidovské zemi světa s Novým Zélandem a Kanadou... myslím, že to je na pád vlády, kdyby povolila Djokovičovi start,“ míní, že veřejné mínění bude silnější než soud.
 
Sám k tomuto sportovci chová velké sympatie: „Samozřejmě že Djokovič je šikovný, je chytrý, hraje racionální hru. Je to člověk, který věnuje miliony na dobročinné účely. Mně je Djokovič velmi sympatický,“ pokračuje.
 
 

Anketa

Jste pro zrušení covid pasů, tedy pro to, aby neočkovaní mohli volně chodit kamkoliv?

89%
9%
hlasovalo: 24379 lidí
Že není miláčkem médií západního typu, má své historické kořeny: „To už souvisí s humanitárním bombardováním Bělehradu,“ je přesvědčen Klaus. „Myslím, že to jde určitě až tak daleko. On je jediný z toho východu z těch tenistů a z tenistek, který je ostentativně v tom Srbsku, on nemá tenisový kemp na Floridě jako všichni ostatní tenisté, on se nezaprodává Západu, je prostě svůj, proto ho média nemají ráda. Je to poctivý člověk, který se nelísá médiím,“ dodal Klaus, jeho názoru se moderátorka Helena Šulcová zasmála s tím, že to je „ironie“.
 
Programové prohlášení vlády Petra Fialy podrobil Václav Klaus ostré kritice. „To prohlášení je opravdu sbírkou přání a záměrů, a nikoliv faktickým politickým dokumentem. Těch příkladů by bylo tisíc a jeden, ale fascinující se mi zdá třeba obchvat Frýdku-Místku, to nepatří do programového prohlášení vlády,“ pousmál se bývalý prezident. Na poznámku, že se tím vláda třeba snaží jít k lidem, odvětil: „K lidem tahle vláda určitě nejde.“
 
 
„Prohlášení evidentně nemá jednotný rukopis. Vznikl jako kompilát věcí narychlo dodaných jednotlivými ministerstvy. Premiér nebo jeho kancelář neudělali sjednocení, nesladili názory úředníků z ministerstev,“ vyčetl předsedovi vlády Petru Fialovi. „To prostě není odpracované, to nejde odpustit,“ podotkl.
 
„Nikdy bych také nepřijal, aby to byla sbírka ministerstvem dodaných vět a úřednických priorit, protože to nepsali ti noví ministři, to napsali ti úředníci, co to úplně stejně dělali předtím Babišovi a Sobotkovi. Jde o standardní formulace, já to porovnávám s tím Babišovým národním investičním plánem, to také bylo ze skladu sesbírané,“ dodal s tím, že v programovém prohlášení není nic, co by člověka mohlo nadchnout. „Je to jen konglomerát možných věcí, nikoliv politický dokument,“ zhodnotil.
 
Moderátorka poznamenala, že očekává, že tato vláda přinese onu kýženou změnu, Klaus naznačil, že to je naivní: „Vy jim věříte? Vy jim věříte?“ pozastavoval se. „Myslím, že tahle vláda změnu určitě udělá, jde o to, zda bude pozitivní a vůbec smysluplná. Vláda říká, že sníží deficit rozpočtu, a přitom je tam celá řada návrhů na vznik nových úřadů,“ bojí se Klaus, aby schodek státního rozpočtu nebyl spíše vyšší.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…