Václav Klaus učí studenty, jak se připravit na kolaps Evropské unie. Můžeme se prý poučit z rozpadu komunismu

12.03.2017 9:31

Bývalý prezident Václav Klaus od jarního semestru přednáší na Ekonomicko-správní fakultě Masarykovy univerzity v Brně. Studenty učí o ekonomické transformaci. Na toto téma vedl s Klausem rozhovor server Deník.cz. Exprezident v něm mimo jiné uvedl, že Evropskou unii čeká dříve či později ekonomická transformace.

Václav Klaus učí studenty, jak se připravit na kolaps Evropské unie. Můžeme se prý poučit z rozpadu komunismu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Klaus

Klaus trvá na tom, že jeho kurz není dějepisem, ale výukou soudobé ekonomie. „Z tohoto pohledu porovnáváme naši zemi před rokem 1989 a její současný stav. Byla součástí úžasného, bohužel ne laboratorního experimentu se stamiliony lidí na celém světě. Myslím si, že transformace systému a zásadní změna se v historii odehraje ještě několikrát,“ uvedl Klaus s tím, že je „stoprocentně přesvědčený“, že transformace dříve či později nastane v Evropské unii. „Protože v ní se systém musí také absolutně zbourat a nastolit úplně jiný. Takže výuka je pro nás dobrou přípravou na to, až se začne bortit Evropská unie,“ prohlásil Klaus.

Celý text je ZDE.

Neodvažuje se hádat, kdy by k tomu mohlo dojít. „Kdybych chtěl odpovědět ironicky kvalitativně a ne kvantitativně, řekl bych, že já už se toho asi nedožiju, ale vy určitě,“ řekl redaktorce, která s ním rozhovor vedla.

O tom, co by tehdy udělal jinak, prý nepřemýšlí ani při vyučovacích hodinách: „Jsou tisíce věcí, za které se dá chytat nebo kvůli kterým prohlásit, že by něco mohlo být jinak. Neumím je takhle hodnotit. Dnes jsem třeba mluvil o privatizaci a restitucích. Pamatuji si, jak jsme v roce 1991 předkládali návrh zákona o velké privatizaci do parlamentu. Poslanci se tehdy ale najednou zatvrdili a nechtěli nám schválit žádný zákon o privatizaci, dokud nebude zákon o restitucích. Což bylo šokující sdělení. Tehdy jsem rychle jmenoval čtyřčlennou komisi, která by od čtvrtka do neděle napsala rychlý návrh zákona o restitucích. Předložili jsme jej v pondělí ráno,“ popsal Klaus, jak to tehdy chodilo.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…