Václav Láska zve Zemana do Senátu, aby vysvětlil vztah k Rusku. Prezident ho možná zle převeze

05.04.2018 8:54

Senátorovi Václavu Láskovi došla s prezidentem Milošem Zemanem trpělivost. Podle informací Lidových novin by tento člen horní komory rád zašel ještě dál než zahraniční výbor Senátu. Tento výbor konstatoval, že prezident Miloš Zeman svými praktickými kroky neslouží České republice, ale cizí moci a měl by toho okamžitě nechat. Láska má plán, jak Zemana přibrzdit.

Václav Láska zve Zemana do Senátu, aby vysvětlil vztah k Rusku. Prezident ho možná zle převeze
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Václav Láska

Ministr spravedlnosti za hnutí ANO Robert Pelikán si před časem postěžoval, že na něj Pražský hrad tlačil ve věci vydání údajného ruského Hackera Nikulina. Tento muž byl zadržen v Praze a o jeho vydání požádaly Spojené státy s tím, že zcizil nemalé množství osobních dat, které mohly být zneužity. Zanedlouho potom požádalo o vydání Nikulina i Rusko. Prý ukradl v přepočtu asi 88 tisíc korun, za což měl být ruskými soudy souzen. Nikulin byl nakonec vydán do USA, proti čemuž ostře protestovala jak Ruská federace, tak podřízení prezidenta Zemana v čele s kancléřem Vratislavem Mynářem.

Vedle toho Zeman oznámil, že uložil Bezpečnostní informační službě (BIS), aby pátrala po informacích, které by potvrdily nebo vyvrátily tvrzení Ruské strany, že se jed Novičok použitý k otravě ruského agenta Skripala v Británii mohl nacházet i v Česku. Pravicová opozice, ale i zahraniční výbor Senátu tvrdí, že tímto krokem vlastně Zeman Rusku nahrává.

A Václavu Láskovi došla se Zemanem trpělivost. Rád by uspořádal na půdě horní komory Parlamentu veřejné slyšení, kde by bylo počínání prezidenta projednáno. Možnost vystoupit by dostali také Zemanovi podřízení, kteří by měli vysvětlit své kroky.

„Mělo by to být velmi reprezentativní veřejné slyšení Senátu, kde bychom se tématu plnohodnotně věnovali. Lidé z Hradu budou určitě pozváni. Bez toho, aniž bychom je pozvali a dali jim možnost vše vysvětlit, obhájit se a odpovědět na naše otázky, by takové slyšení nemělo smysl,“ uvedl Láska.

Mgr. Václav Láska

  • BPP
  • Tento profil nevytvořil Václav Láska, proto zde není aktivní
  • senátor

Podle Zemanova mluvčího Jiřího Ovčáčka však jeho šéf vyloží své stanovisko jinde než na půdě Senátu. Mohlo by se tak stát v pořadu TV Barrandov Týden s prezidentem, kde si s prezidentem povídá generální ředitel a majitel televize Jaromír Soukup.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…