Václavák se bude v neděli otřásat. Před demonstranty vystoupí nové tváře

26.01.2022 10:28 | Ze sítí

Přestože se v posledních měsících s demonstracemi proti covidovým opatřením doslova roztrhl pytel, zcela nový formát protestu se chystá již tuto neděli na pražském Václavském náměstí. Iniciativa s názvem Úl svobody totiž pořádá zcela nepolitickou manifestaci za svobodu a občanská práva, která slibuje třikrát třicet minut jasných a stručných proslovů zástupců těch profesí, které mají s proticovidovými opatřeními nejvíce co dočinění.

Václavák se bude v neděli otřásat. Před demonstranty vystoupí nové tváře
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mandátový a imunitní výbor jednal o vydání Andreje Babiše policii k trestnímu stíhání. Na Malostranské náměstí přišlo jeho rozhodnutí o vydání podpořit několik odpůrců bývalého premiéra

Svolavatel demonstrace Libor Vondráček sice původně plánoval, že nejvíce se bude mluvit o povinném očkování. Poté, co vláda Petra Fialy oznámila, že zrušila vyhlášku připravenou předchozím kabinetem však demonstrace nabyla na ještě větší důležitosti. Příčinou je novela pandemického zákona, která podle předsedy Svobodných Libora Vondráčka představuje doslova nevídaný pokus zbavit občany naší země velké porce občanských práv i svobod a přenést velkou míru rozhodovacích pravomocí do rukou několika málo úředníků. 
 
 
V neděli 30. ledna se tak od 15 hodin bude na pódiu na Václavském náměstí střídat řada nespokojenců s pokračujícími vládními restrikcemi. Mezi již potvrzenými řečníky najdete například policistu Tomáše Ježka, bývalého vojáka z povolání Daniela Ďuriše, zdravotní sestry Adrianu Čipižákovou a poslankyni Karlu Maříkovou či zástupci iniciativy Vraťme děti do školy. Lékařskou profesi pak budou reprezentovat senátorka Alena Dernerová a Miroslav Havrda, mluvčí Paralelní lékařské komory. 
 
Velmi silnou sestavu pak vytvoří právníci a advokáti. Na pódiu se vystřídají zakladatel deklaracepravniku.cz Jindřich Rajchl, zakladatele Pro Libertate Petr Vacek a Tomáš Nielsen, ale také přední expert na zdravotní právo Ondřej Dostál nebo známá renomovaná advokátka Jana Zwyrtek Hamplová. Rebelující podnikatele zastoupí Jakub Olbert z iniciativy Chcípl PES.  
 
Libor Vondráček zároveň odmítl zbytečnou eskalaci napětí, kterou je možné v poslední době sledovat mezi demonstranty. „Právě v neděli vystoupí řada osobností, které se doposud do demonstrací nezapojovaly. Společně tak můžeme vyslat jasný vzkaz, že situaci nechceme dále eskalovat. Nenávist a zlo, které bylo rozeseto díky třídění a diskriminaci občanů, chceme zamést a vrátit se do normálních kolejí,“ uvedl Vondráček v narážce na úterní demonstraci na Malostranském náměstí. 
 
 
 
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID-19

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Karel Výborný

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…