Vadím Bruselu, řekl Babiš. Okamura to vidí jinak

04.01.2023 11:58

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš je jeden za favoritů prezidentské volby. Teď se rozhodl promluvit o úřednickém aparátu Evropské unie. A dostalo se mu jedno sdělení od Tomia Okamury (SPD).

Vadím Bruselu, řekl Babiš. Okamura to vidí jinak
Foto: Screen: FB Andrej Babiš
Popisek: Andrej Babiš v dalším dílu pořadu Čau lidi.

Andrej Babiš (ANO) je jedním z favoritů prezidentské volby. Nezúčastnil se první prezidentské debaty na Blesku, ale poskytl rozhovor serveru Novinky.cz. V něm promluvil o úředním aparátu EU.

„Brusel tady platí asi 5 tisíc úředníků. Takový auditní orgán je podřízený Bruselu,“ začal Babiš. Postěžoval si také na svého někdejšího náměstka, pozdějšího senátora Lukáše Wagenknechta.

„Můj bývalý náměstek Wagenknecht, který poškodil Českou republiku, protože udal do Bruselu nějakou kauzu, která nás potom stála 800 milionů a potom to vyšetřovala policie a ukázalo se, že je to nesmysl,“ pravil Babiš.

„Já samozřejmě tomu Bruselu vadím, protože jsem tam říkal věci, které se jim nelíbily. Ilegální migrace a další věci. Takže si o tom můžete myslet, co chcete. Ale vidíme, že Evropská komise a paní Ursula von der Leyenová říkala: ,Italský voliči, ne že budete volit tu premiérku‘. No a Orbán. A Babiš má střet zájmů. Ano, já jsem bojoval za české zájmy. Agrofert tím byl samozřejmě významně poškozen. Neexistuje žádný úředník, kterému by Babiš zavolal a dělal, že by lobboval za Agrofert. Není to tak, nejsem blázen a zásadně to odmítám,“ zdůrazňoval v rozhovoru pro Novinky.cz.

Jeho voličská podpora je natolik stabilní, že s velkou pravděpodobností postoupí do druhého kola, ale tam se Babišovi pravděpodobně dostane nemilé zprávy. Předseda SPD Tomia Okamura oznámil, že pro druhé kolo svým voličům nedoporučí, aby odevzdali hlas Andreji Babišovi.

CNN Prima News to důrazně řekl šéf hnutí Tomio Okamura, který věří v úspěch svého poslance Jaroslava Bašty.

„Podporujeme pouze Jaroslava Baštu. Zbylých osm kandidátů jsou prounijní politici, kteří nehájí na prvním místě zájmy České republiky. Jaroslav Bašta jako jediný vlastenecký kandidát postoupí do 2. kola. Nevidíme žádného jiného kandidáta, který by prosazoval programové body SPD,“ řekl Tomio Okamura.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Okamura má za to, že existuje několik bodů, v nichž se SPD s Babišem zásadně neshodne.

„Absolutně nepřichází v úvahu pro nás uvažovat o kandidátech, se kterými se neshodneme na zásadních programových bodech. Andrej Babiš otevřeně říká, že je proti referendu o vystoupení z EU. Jak můžeme volit kandidáta, který ještě před rokem prosazoval povinné covid očkování?“ vysvětloval.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Nevím, zda Babiš vadí Bruseli, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseJirka 59 , 04.01.2023 12:20:09
Byl to ale on, kdo zaprodal tuto zemi ekoneoliberál fašistickým Německem a Bruselem řízené šílené ideologii Green Deal/Death.

|  7 |  0

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…