Valachová ocenila změny v maturitách. Jen aby pak zaměstnavatelé na letošní absolventy nekoukali skrz prsty...

28.01.2021 22:02

Systém vzdělávání se musel přizpůsobit koronavirové době a zachraňuje jej především on-line výuka. Někdejší ministryně školství a současná poslankyně Kateřina Valachová (ČSSD) v pořadu Interview na ČT24 promluvila o tom, že letošní maturita ve skutečném životě nebude mít zřejmě stejnou váhu jako maturity dřívější. Situaci by mohl narovnat absolventský vyrovnávací program, tedy možnost, že by si studenti i po úspěšném složení maturity mohli ztracené kompetence zopakovat či doplnit. Ministerstvo školství by podle ní mělo urychleně přijít s plánem, co bude následovat, pokud se epidemiologická situace nezlepší.

Valachová ocenila změny v maturitách. Jen aby pak zaměstnavatelé na letošní absolventy nekoukali skrz prsty...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslankyně Kateřina Valachová

Maturovat se letos bude bez písemných slohů, jinak ale v obvyklém rozsahu. Na didaktické testy bude o něco více času, více času bude i na přípravu na praktické části maturit, ty se budou moci případně skládat až před koncem prázdnin. „Studenti se více než třičtvrtě roku nemohou připravovat na svou zkoušku normálně. Že jsme přistoupili ke změně maturity a zkoušek, je určitě dobře,“ myslí si obecně Valachová.

K maturitám bez slohových prací však podotkla, že žádná studentská iniciativa ani Česká středoškolská unie nežádaly, aby byli studenti od slohových prací ušetřeni. „Ze strany ministerstva to vnímám tak, že se rozhodlo opakovat přístup k maturitním zkouškám z minulého roku,“ podotkla.

Podle Valachové však mělo Ministerstvo školství už představit spíše řešení, co bude v případě, že se epidemiologická situace nezlepší. „Výpadek ve vzdělávání je veliký, zejména co se týká praxí a odborné výuky. Čekala bych, že kromě zveřejnění plánu posunutí termínu zkoušek zveřejní Ministerstvo školství plán, co bude, když situace nebude lepší, jak naznačují vědci,“ pokračovala Valachová.

„Nejde jen o to, jak upravíme zkoušku, ale také o to, jak řekneme studentům a učňům, jakým způsobem si znalosti, které nemohli v této době získat, doplnit,“ očekávala by konkrétnější úpravu praxí a také zkonkretizování, jak budou probíhat zkoušky z cizích jazyků.

Situaci by podle ní narovnal vyrovnávací absolventský plán. „Je potřeba v nejvyšším stupni PES umožnit praxe v menších skupinách za epidemiologických opatření do doby závěrečné zkoušky. A i když studenti zvládnou závěrečné a maturitní zkoušky, pak by si díky absolventskému vyrovnávacímu programu mohli ještě v průběhu dalšího zaměstnání a vzdělávání některé věci zopakovat nebo získat,“ uvedla s tím, že jinak chování ke studentům a učňům není poctivé.

„Neměli bychom se tvářit jako pštrosi, že výpadek třičtvrtě roku vzdělávání, zejména v praxi, neměl vliv. Je tu opravdu reálná šance, aby studenti po maturitě, v následném zaměstnání nebo na vysoké škole, mohli ztracené znalosti, kompetence a dovednosti narovnat,“ zopakovala Valachová, podle které jsou na to všichni aktéři již připraveni.

Hrozí jinak, že maturanti budou mít zhoršenou situaci na pracovním trhu. „Určitě takový přístup zaměstnavatelů hrozí. Nelakujme věci narůžovo, že se s tím nesetkají,“ upozorňuje poslankyně, která však věří, že vyrovnávací absolventský plán by mohl pomoci.

Vláda v tuto chvíli jedná o mimořádných opatřeních, a to, co je klíčovým parametrem, je podle Valachové situace v nemocnicích. „Situace je vážná, lékaři i sestry jsou na hranici svých sil. Nejsou to roboti. Je to jediné kritérium, které budeme v následujících týdnech řešit,“ reagovala poté Valachová na dotaz, zda je pro zpřísňování protiepidemických opatření.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…