Válce se netleská. Zelenskyj domluvil, Okamura nehnul brvou. Ale pak...

15.06.2022 15:30 | Ze sítí

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes promluvil k českému Parlamentu a za svůj projev sklidil bouřlivý potlesk od všech přítomných zákonodárců. Výjimkou byli členové SPD, kteří se k aplausu nepřipojili. „Všichni ostatní poslanci kromě SPD tleskali ve stoje válce,“ vysvětlil předseda SPD Tomio Okamura, proč se jeho strana nepřipojila a následně hlasovala proti usnesení na podporu Ukrajiny, kde se hovoří mimo jiné i o podpoře integrace Ukrajiny do EU. „Putinova pátá kolona mezi námi“, „podporovatelé zločinů“, přicházejí za to poslancům SPD ostré vzkazy.

Válce se netleská. Zelenskyj domluvil, Okamura nehnul brvou. Ale pak...
Foto: Repro Twitter
Popisek: Po skončení projevu prezidenta Ukrajiny zůstala SPD demonstrativně sedět zatímco zbytek Sněmovny tleskal

Anketa

Má vláda zastropovat ceny pohonných hmot i za cenu, že na to bude doplácet z rozpočtu?

95%
3%
hlasovalo: 15393 lidí
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes během svého proslovu poděkoval všem Čechům za podporu Ukrajiny a také za dodávky zbraní, které ji pomohly ubránit se ruským útočníkům. „Rád bych poděkoval za to, jak jste přijali všechny naše utečence,“ uvedl též.

Zmínil též citát, kterým se Český rozhlas v roce 1968 obracel k české veřejnosti. „Nyní, když ukrajinský lid bojuje za svoji svobodu, tak se s těmito slovy obracíme ke všem národům demokratického světa,“ řekl.

Varoval, že Rusko v případě dobytí Ukrajiny bude chtít i další území bývalého východního bloku, a ruské tanky tak podle něj musejí být spáleny nebo alespoň vyhnány z Ukrajiny, abychom je opět neměli v našich městech a „aby nemohly dojet do Prahy, Ostravy, Brna, Karlových Varů či jakéhokoli jiného města na této planetě“.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

„Pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí,“ připomenul též Zelenskyj slova prvního českého prezidenta Václava Havla, načež sklidil bouřlivý potlesk ve stoje od všech v sále s výjimkou poslanců SPD.

„Sněmovna těsně po skončení projevu ukrajinského prezidenta Zelenského. Všichni ostatní poslanci kromě SPD tleskali ve stoje válce,“ vysvětloval následně předseda strany Tomio Okamura, proč se její poslanci nepřipojili k ostatním zákonodárcům.

Následně SPD hlasovala také proti usnesení na podporu Ukrajiny, pro které byli kromě strany všichni přítomní poslanci z vlády i opozičního ANO s výjimkou poslance Miloslava Janulíka (ANO), jenž se hlasování zdržel.

„Jsou tam věci, které považujeme za předčasné, protože hovořit o válečných zločinech teď, když ještě nerozhodl žádný soud, nám přijde předčasné. Takže jsme zdrženliví,“ sdělil pro server Novinky.cz před hlasováním poslanec SPD Jiří Kobza důvody nesouhlasu s usnesením.

Usnesení odsuzuje ruskou politiku zaměřenou na zničení soudržnosti a státnosti Ukrajiny, vyzývá všechny státy světa, aby poskytly co největší součinnost při vyšetřování válečných zločinů a zločinů proti lidskosti páchaných na území Ukrajiny, tak aby bylo zajištěno potrestání pachatelů těchto zločinů, konstatuje jednoznačnou odpovědnost současného vedení Ruské federace za zločin agrese a rozpoutání války proti Ukrajině či uvádí, že Rusko musí škody na životech a majetku nahradit reparacemi.

Obsahuje však také výzvu vládě, „aby nadále podporovala Ukrajinu dodávkami potřebného materiálu a zasazovala se o integraci země do EU“.

Právě tato část vadí poslanci SPD Jiřímu Kobzovi. „Vláda považuje za svoji prioritu dosáhnout statutu kandidátské země EU pro Ukrajinu. Jak jsem psal, věřím, že naše předsednictví a současné vedení evropské komise EU nemůže přežít. Jen nevím, proč status kandidátské země není nabízen Turecku, Ugandě nebo souostroví Tuamotu? Je tam větší pořádek!“ vyjádřil se.

Poslanec a místopředseda SPD Radim Fiala následně uvedl, že je jeho strana přesvědčena, že dodávky zbraní a munice na Ukrajinu „vedou pouze k prodlužování konfliktu, který může dále eskalovat“.

„Hnutí SPD odmítá snahy zatáhnout Českou republiku prostřednictvím současné vlády Petra Fialy (ODS) s podporou NATO do případného válečného konfliktu kvůli dalším a dalším dodávkám zbraní a munice. Z těchto důvodů nemůžeme podpořit navrhované další plánované usnesení Sněmovny,“ sdílel za SPD.

Poslanec ODS Pavel Žáček SPD to, že její poslanci Zelenskému netleskali, vytmavil. „Právě skončil projev prezidenta Volodymyra Zelenského pro obě komory Parlamentu. Ve stoje netleskala pouze Putinova pátá kolona mezi námi,“ sdílel na svém twitteru.

Právník Ondřej Šimíček (ODS) pak zašel ještě dál. Zelenskyj byl odměněn potleskem ve stoje. Jediný, kdo seděl, byli proruští – tedy protičeští poslanci SPD. Jejich politika, vyjádření a bezcharakterní morální dezolátství je přímým ohrožením bezpečnosti a budoucnosti občanů ČR. Lidské dno, pomahači banditů,“ vyjádřil se.

„Kdyby mluvil Putin, stojí všichni v pozoru a na poklopci mají mokrý flek, šmejdi,“ dodal.

Lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský poslance SPD označil za „ruské šváby“.

Ostrý byl i lidovecký poslanec Šimon Heller. „Projev Zelenského sklidil v Parlamentu potlesk vestoje. Všech, s výjimkou proruské páté kolony SPD. Okupanty vyhnat!“ vyzval.

Komentátor Alexandr Mitrofanov pak zdůraznil také hlasování SPD proti stanovisku na podporu Ukrajiny.

„Co nám říká selský rozum? Selský rozum nám říká, že SPD podporuje ruskou agresi proti Ukrajině. Pro někoho jsou poslanci SPD ‚naši lidi‘. Pro další občany jsou podporovatelé zločinů,“ uhodil na SPD.

Podle poslance SPD Radka Rozvorala se však naopak mělo potvrdit, „že jediné SPD je proti válce a prosazujeme mírová jednání“.

Politický poradce a asistent poslance SPD Jaroslava Foldyny Michal Walter Kraft pak k projevu ukrajinského prezidenta napsal: „K dnešnímu vystoupení pana Zelenského v Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR: Nastrčenému kašparovi mohou naslouchat (tleskat) pouze jiní nastrčení kašpaři.“

A potlesk Zelenskému a následnou kritiku SPD nechápe ani zakládající člen ODS Petr Paulczyňski. „Už zase se musí povinně tleskat, dokonce vestoje. Zlatý devadesátky. Jediné období, kdy jsme nebyli zaražený v něčí prdeli,“ napsal.

SPD ve svém včerejším stanovisku uvedla, že podporuje názor Německa, Francie a Itálie, aby se obnovila mírová jednání. „Situace na Ukrajině byla i jedním z hlavních témat jednání předsedy české vlády Petra Fialy (ODS) s francouzským prezidentem Macronem v Paříži. Francouzský prezident při nich hovořil i o důležitosti kontaktů a jednání s ruským prezidentem Putinem, abychom znali ruskou pozici a věděli, jak ruský prezident smýšlí a kam až je ochoten v konfliktu zajít – aniž bychom současně jeho názory a představy sdíleli a podporovali.“  

„Naopak český ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) tento postoj prezidenta Macrona v nedělní Partii televize Prima jednoznačně odmítl, když doslova prohlásil, že ‚Macron problematice asi moc nerozumí‘,“ vysvětluje strana s tím, že je proti dodávkám zbraní určených na obranu Ukrajiny a preferuje diplomatická jednání.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: rak

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…