Válečné zločiny. „Policie už vyslýchá.“ Lenka Bradáčová připomenula Jugoslávii

18.05.2022 21:55

Česko chce koordinovat vyšetřování válečných zločinů spáchaných na Ukrajině, v Haagu o tom jednali ministr spravedlnosti a vrchní státní zástupkyně. Do vyšetřování už se zapojila česká policie, která shání případné oběti a svědky válečných zločinů. V pořadu Interview ČT24 vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová hovořila o tom, jaké důkazy lze použít a jak pravděpodobné je, že se podaří postavit pachatele před soud.

Válečné zločiny. „Policie už vyslýchá.“ Lenka Bradáčová připomenula Jugoslávii
Foto: Repro ČT24
Popisek: Vrchní státní zástupkyně v Praze, Lenka Bradáčová

Anketa

Jste ochotni alespoň částečně omezit topení, ježdění autem či užívání klimatizace, abyste pomohli Ukrajině proti Putinovi?

2%
97%
hlasovalo: 35898 lidí
Vůbec poprvé od druhé světové války se česká policie zapojila do obstarávání důkazů o válečných zločinech. Ví podle Bradáčové skutečně česká justice, jak na to? „Není to otázka jen na českou justici, obecně napříč Evropou mladší generace nemají zkušenost se získáváním důkazů válečných zločinů. Dnešní stav technicky dává možnost sledovat válečné konflikty v téměř přímém přenosu,“ uvedla, že díky tomu v tomto válečném konfliktu existují důkazy, které by vyšetřovatelé ani státní zástupci rozhodně opatřit nemohli.

Přiblížila, co má potenciál u soudu jako důkaz obstát: „Je třeba si uvědomit, že prověřování tohoto typu trestných činů probíhá podle stejných zásad a pravidel trestního řízení jako v dobách mírových. Policie a státní zástupci jednotlivých států budou opatřovat důkazy. Za důkaz podle českého trestního řádu mohou sloužit výpovědi svědků přímých či nepřímých, dále listiny, které mohou svědčit o páchání trestných činů, ale jsou to i všechny elektronické komunikace, tzn. SMS zprávy, MMS zprávy, video- a audiohovory,“ vyjmenovala Bradáčová.

Všechny důkazy je podle jejích slov potřeba hodnotit v kontextu: „Platí zásada, že následek a jednání musejí být v nějaké kauzální souvislosti. To znamená, že důkazy musejí tvořit ucelený řetězec. Tedy obstarávání důkazů není nijak odlišné od situace, kdy monitorujete a sbíráte důkazy o trestném činu, jenž se odehrál na území České republiky. Ten základní rozdíl tedy je, že česká policie stejně jako čeští státní zástupci obstarávají důkazy o činech, které se odehrály mimo území České republiky,“ uvedla vrchní státní zástupkyně.

Policie tedy hledá svědectví i mezi ukrajinskými uprchlíky. „Česká policie a státní zástupci se snaží monitorovat a obstarávat důkazy od těch, kdo prchají z území Ukrajiny před válkou a mohou mít bezprostřední zkušenost nebo ji mají zprostředkovanou,“ dodala Bradáčová.

Řadu výše zmíněných důkazů podle Bradáčové policie již opatřila. „Mohu říci, že policie už opatřila řadu elektronických důkazů, dělá monitoring sociálních sítí, veřejného prostoru, koordinuje své kroky i s jinými státy. Kromě toho bude spuštěna kampaň po 25. květnu v té nejmasivnější podobě, tedy celospolečenského oslovení uprchlíků i elektronickou formou,“ uvedla, že česká policie již rozeslala dotazníky, s jejichž pomocí shání důkazy mezi oběťmi a svědky z Ukrajiny, kteří mají v Česku dočasnou ochranu.

Policie už některé Ukrajince vyslýchá: „Určitě nebudu říkat koho a jak, ale ano, policie už vyslýchá,“ řekla stručně Bradáčová. Kontakt s možnými oběťmi a svědky probíhá už i prostřednictvím neziskovek a některých státních institucí, které přicházejí jako první do kontaktu právě s uprchlíky.

Bude se na základě důkazů, které obstará česká policie, česká justice snažit stíhat pachatele sama, nebo je předá do Haagu? Česká justice bude mít ambici ve všech třech úrovních. První úroveň je národní: pokud policie bude mít dostatek důkazů pro to, aby identifikovala konkrétního pachatele trestného činu, který by se v budoucnu ocitl na území České republiky, tak bude zadržen a může být postaven před soud v rámci České republiky.

Že by se takto podařilo potrestat vrahy a násilníky, podle ní rozhodně není málo pravděpodobné, jak zapochybovala moderátorka Světlana Witowská: „Já myslím, že dnes nemůžeme předvídat vůbec nic. Když se podíváte na konflikt v bývalé Jugoslávii a dobu, kdy ten konflikt probíhal, tak málokdo odhadoval, zda se podaří dostat válečné zločince před soud. Jen malá část lidí odhadovala, že se to povede. A nakonec se tak stalo,“ dala za příklad Bradáčová, která by v tomto ohledu nic nezpochybňovala.

Tato rovina podle ní přináší určitý symbolický smysl: „Česká policie může se souhlasem státního zástupce vydat příkazy k zadržení, a tak vlastně izolovat konkrétní osoby, na které ty příkazy budou vydány, od území České republiky. Pokud takto učiní i ostatní státy Evropy, tak se ten prostor pro tyto osoby stává prostorem, kde mohou být kdykoli zadrženy.“

Druhá ambice podle ní je obstarat důkazy tak, aby v budoucnu nemohly být zpochybněny. „A je možné, že většina z nich bude předána Ukrajině, která se neodkladně už dnes snaží postihovat některé zločiny, které se na jejím území odehrávají. Bude potřebovat u něčeho posílit důkazní situaci,“ zmínila Bradáčová mezinárodní právní pomoc.

Poslední ambicí je pak mezinárodní úroveň, kdy řízení zahájil také mezinárodní trestní soud sídlící v Haagu. „Zde je situace trochu složitější v tom smyslu, že státy, které jsou signatáři mezinárodního trestního soudu, tedy uznávají jurisdikci soudu, tak tam je ze strany soudu jistá podpůrná jurisdikce. Soud má konat v případě, že státy, které jsou signatáři, buď nekonají, nebo konat nemohou. Je tedy možné, že některé důkazy budou právě předány i tomuto mezinárodnímu tribunálu,“ uzavřela s tím, že ve všech třech úrovních má česká policie v této chvíli přispívat do všech tří možných řízení, aby důkazy byly poskytnuty těm, kteří je budou potřebovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…