Váleční štváči. Macron nakopl naši část EU. A nejen to

06.09.2022 5:40

Ve čtvrtečním proslovu francouzský prezident Macron slíbil, že Francie vytrvá v podpoře Ukrajiny. Ovšem také řekl, že bude dále pokračovat v komunikaci s Ruskem, navzdory kritice ozývající se z východu Evropy. EU podle něj má být jednotná a nesmí se přidat k „válečným štváčům“ nebo dovolit východoevropským zemím, aby dělaly na podporu Ukrajiny jednostranná rozhodnutí. Souhlasil se slovy kancléře Scholze v Praze. Nedávno se také vrátil z Alžírska.

Váleční štváči. Macron nakopl naši část EU. A nejen to
Foto: Repro Youtube
Popisek: Francouzský prezident, Emmanuel Macron

Ve čtvrtek dle agentury AP francouzský prezident Macron slíbil, že Francie bude nadále Ukrajinu podporovat humanitárně, ekonomicky i vojensky. Slíbil také, že zvýší „jednotnost“ v Evropské unii, aby se udržoval tlak na Rusko a bylo mu zabráněno ve výhře na Ukrajině. „Nemůžeme dovolit Rusku vojensky zvítězit v této válce,“ řekl Macron. Jako cíl uvedl, že Ukrajina má buď vyhrát, nebo být alespoň v tak silné pozici, aby mohla vyjednávat o míru.

Anketa

Byla demonstrace ze 3. září pro její svolavatele úspěchem?

98%
1%
hlasovalo: 22438 lidí
„Musíme se připravit na dlouhou válku,“ řekl Macron a doplnil, že její součástí bude i napětí ohledně ukrajinských jaderných elektráren. Mise Mezinárodní agentury pro atomovou energii pak má francouzskou podporu a prezident Macron naznačil, že až mise skončí, zavolá opět Putinovi. Slíbil, že komunikace bude pokračovat, i přes kritiku některých zemí, zejména z východní Evropy. „Musíme udělat vše, aby dohoda o míru byla možná,“ řekl Macron o situaci, až budou Rusko a Ukrajina ochotny zasednout k vyjednávacímu stolu.

„Nesmíme dopustit rozdělení Evropy,“ řekl také Macron ve vztahu k Ukrajině a následkům války. Evropská unie se podle něho nesmí přidat k „válečným štváčům“ nebo dovolit východoevropským zemím, aby dělaly na podporu Ukrajiny jednostranná rozhodnutí. Podpořil také slova kancléře Olafa Scholze v Praze, která se shodují s jeho cílem silnější, nezávislejší a suverénnější Evropské unie.

Vyzval, aby Evropa bránila a bojovala za své hodnoty. Francouzští diplomaté dle něho pak mají být agresivnější v boji proti dezinformacím, fake news a propagandě na sociálních médiích. Paříž prý má používat komunikační nástroje, aby narušila ruské, čínské a turecké „pohádky“, a pokud bude Francie z něčeho neprávem obviněna, tak příběh uvést na pravou míru.

V předchozím proslovu na prvním setkání vlády Macron Francouze varoval, že je čeká „konec hojnosti“. Francie je dle něho „na hraně“ a čeká ji těžká zima a období nestability, vyvolané klimatickou změnou a ruskou invazí na Ukrajinu. Jeho slova přišla poté, co si Francie prošla poněkud náročným létem, kdy trpěla suchem a požáry. Podotkl, že Francouzi mají pocit, že jdou z krize do krize a každá z nich je horší než ta předchozí.

Macron se také nedávno vrátil z třídenní návštěvy Alžírska, kde spolu se svým protějškem Abdalem Madžídem Tabbúnim prohlásil, že začíná nová éra francouzsko-alžírských vztahů. Jak informuje televizní stanice Al-Jazeera, Alžírsko je v Africe největším vývozcem zemního plynu, který Evropě zoufale schází, a zároveň má za cíl rozšířit svůj vliv v severní Africe a také v Sahelu.

Alžírský prezident si pochvaloval, že bez Macrona by toto opětovné sblížení zemí, které proti sobě osm let vedly válku, nebylo možné. Francouzský prezident uvedl, že ve Francii bude studovat dalších 8 tisíc alžírských studentů navíc. Vztahy mezi Alžírskem a Francii zhoršil svého času i sám Macron, když popíral existenci Alžířanů před francouzskou kolonizací oblasti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: kas

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…