Válek asi na medicíně nedával pozor... Doktor Nešpor se neudržel

29.05.2023 20:32 | Komentář

Psychiatr Karel Nešpor se kriticky pozastavuje nad výrokem ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09), že „mezi zdravím Čechů a spotřební daní na alkohol je nulová souvislost“. Podezírá ho, že zřejmě nezná materiály Světové zdravotnické organizace (WHO), která tvrdí opak, nebo že během studia medicíny zřejmě nedával příliš pozor. Podotkl to v rozhovoru pro CNN Prima News.

Válek asi na medicíně nedával pozor... Doktor Nešpor se neudržel
Foto: Daniela Černá
Popisek: Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek

„Jsem si stoprocentně jistý, že mezi zdravím Čechů a spotřební daní na alkohol je nulová souvislost,“ prohlásil Válek minulý týden. A to v nesouladu se stanoviskem WHO, která tvrdí, že vyšší spotřební daň z alkoholu může vést k nižší spotřebě alkoholických nápojů.

Na svém twitteru Válek zmínil, že pokud si dá člověk pivo k obědu nebo si vychutná kvalitní koňak, nic na tom není. „Problém ale je, když požíváme tyto nápoje kvůli alkoholu jako takovému, excesivní pití alkoholu, jeho prodej nezletilým a společenská tolerance velké spotřeby alkoholu jako taková,“ doplnil Válek.

Odborník na závislosti je takovým tvrzením z úst ministra zdravotnictví šokován: „Pravděpodobně pan ministr nezná materiály Světové zdravotnické organizace (WHO), která dává do souvislosti škody působené alkoholem. Tyhle kategorie spolu úzce souvisejí. Nebo možná pan ministr při studiu medicíny nedával pozor,“ komentuje adiktolog primář Nešpor pro CNN Prima NEWS názorové postoje ministra prof. Válka.

Z historie uvedl názorný příklad, který prokazuje souvislost mezi zdravím Čechů a spotřební daní na alkohol: „Za první republiky byl nejlevnější stoprocentní líh v lihovinách. Po válce byl kořaleční alkoholismus vystřídán pivním alkoholismem. Proč? No, protože stoprocentní líh v pivu byl nejlevnější,“ vysvětill Nešpor. Nyní jsme podle jeho slov v éře krabicového alkoholismu. Nejlevnější líh je právě v krabicích vína nebo v PET lahvích.

Skutečnost, že dnes člověk pořídí litr a půl ovocného vína za 40 korun, považuje Nešpor za problém. Připomněl, že alkohol preferují zvláště skupiny obyvatelstva s nižšími příjmy, týká se to i dětí a dospívajících. „Ceny nejlevnějších krabicových vín jsou v podstatě srovnatelné s cenou ovocné šťávy. To je naprostá anomálie,“ upozorňuje Nešpor.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …