Válek se nebojí. Ochranku odmítl

12.01.2022 10:13

Když byl stávající ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) ještě opozičním politikem, tepal vládu Andreje Babiše za to, že policejní ochranku má příliš mnoho členů vlády a že on sám by ochranku nechtěl, pokud by byl ministrem. Jenže teď je všechno jinak. Stanjura je členem vlády a Babišovu ochranku si ponechal. A nebyl sám. Jen ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) dal najevo, že ochranku nepotřebuje.

Válek se nebojí. Ochranku odmítl
Foto: Reprofoto: CNN Prima News
Popisek: Vlastimil Válek ve vysílání CNN Prima News

Vláda někdejšího premiéra za ČSSD Bohuslava Sobotky v roce 2015 nařídila, že tehdejší ministr financí Andrej Babiš (ANO) dostane policejní ochranku. Po něm ji dostali i další ministři. Když se stal premiérem sám Babiš, ochranku dostalo 8 z celkových 14 ministrů.

Místopředseda ODS Zbyněk Stanjura za to ještě z opozičních lavic Babišův kabinet kritizoval. „Pokud budu v nové vládě, nevidím žádný důvod, abych používal ochranku,“ uvedl. Na jeho slova upozornil server Seznam Zprávy v článku s názvem „Babiš a jeho ministři se bojí ve vlastní zemi. Většině se platí ochranka“.

Další informace naleznete zde

Jenže po volbách je všechno jinak. Většina ministrů, včetně Stanjury, si ve svých vládních pozicích ochranku ponechala.

„V současnosti platí, že ministr financí coby chráněná osoba prozatím ochranné a bezpečnostní služby Policie ČR na doporučení bezpečnostních složek využívá. Případná iniciativa směrem ke změně příslušného vládního nařízení bude předmětem dalších diskusí,“ uvedl mluvčí Stanjurova ministerstva Tomáš Weiss.

Jen ministr zdravotnictví profesor Vlastimil Válek (TOP 09) ji odmítl. „Pan ministr ochranku nemá a jsme tomu rádi,“ uvedl Válkův mluvčí Ondřej Jakob.

Náklady na ochranku pro jednoho ministra se mohou pohybovat i na hladině sto tisíc korun za jediný den.

Ještě v 90. letech minulého století platilo, že ochranku mělo podstatně méně vládních politiků - konkrétně premiér, ministr zahraničí, ministr obrany a ministr vnitra.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zvrhlost!“ Fico vypustil holubici míru. Česká kavárna vybuchla vztekem

19:45 „Zvrhlost!“ Fico vypustil holubici míru. Česká kavárna vybuchla vztekem

Láska je jako mír, musíme za ni bojovat, prohlásil slovenský premiér Robert Fico (Směr) na bratislav…