Válka Ruska a Západu: Nepříjemné odhalení příprav

12.08.2016 14:12

Rusko ve čtvrtek oznámilo, že se na Krymu objevili ukrajinští „teroristé“ a při jejich dopadení zahynuli dva ruští vojáci. Na Krymu se podle médií přitom předtím děly podezřelé věci a údajně byla zpřísněna mnohá bezpečnostní opatření. Podle zprávy britské armády se Rusko na Ukrajině připravuje na válku se Západem. A v mnoha ohledech má vojensky navrch. Pokud se mu navíc podaří dokonat své plány na Ukrajině, mohla by to být smrtící rána pro NATO.

Válka Ruska a Západu: Nepříjemné odhalení příprav
Foto: kremlin.ru, tan
Popisek: Vladimir Vladimirovič Putin, prezident Ruské federace

Britská armáda je přesvědčená, že Rusko na Ukrajině testuje nové metody boje pro budoucí válku se Západem. Zkouší nové taktiky, využívá obrovské množství zdrojů a jako zbraň slouží takřka cokoliv. Problém je, že Britové již nyní vědí, že by neměli jak se proti ruskému dělostřelectvu, raketám a dronům ubránit.

K tomu však Rusové využívají neuvěřitelně silnou propagandu, která využívá vše od sociálních sítí až po masové textové zprávy a ovlivňuje tak vůli lidu „bez jediného výstřelu“. Rusové jsou totiž schopni udělat zbraň i z Facebooku a Twitteru.

Podle zprávy britské armády Rusové využívají komplexní strategie, kdy nejdříve na místo budoucího bojiště vyšlou „malé zelené mužíky“ bez označení příslušnosti, jejichž cílem jsou sabotážní mise, „politické vraždy a únosy“ či zastrašování policie. Zároveň mají také vyvolat příčinu nutnosti vojenského zásahu.

Ruská taktika zahrnuje ale i rušičky signálu, které výrazně ztěžují komunikaci na bojišti a mnohdy jsou umístěné v zaparkovaných autech, tudíž je velmi těžké je najít. Rusové mimo jiné dokáží zneškodnit nepřátelské drony.

Britové ve zprávě uvedli, že Rusko vlastní těžkou techniku s větším dostřelem, než je ta jejich. Navíc je schopná jednoduše rozmetat lehce obrněná pěchotní vozidla Ukrajinců, kterým chybí těžce pancéřované tanky. Mimo jiné vyhodnotili, že jediná skutečně funkční zbraň proti ruské pancéřované technice je protitanková munice Javelin.

Rusům se podařilo dostat válku na novou úroveň. Zbraní je v ní cokoliv a nejdůležitější je získat výhodu jako první. „Tihle ruští chlapíci mají válečnou mentalitu, a naši politici mají mentalitu míru,“ řekl pro The Times nejmenovaný bezpečnostní expert. „Vzali jsme si dovolenou od historie na posledních 70 let a najednou toho musíme hrozně moc dohnat.“

Politolog a bezpečnostní expert Andrew Michta vidí konflikt na Ukrajině jako zcela zlomový. A NATO se podle něj musí pokusit o to, aby byl ukončen za jeho podmínek. Jinak to velmi pravděpobně bude konec Severoatlantické aliance, protože pozbyde veškerou důvěryhodnost funkčního obranného spolku.

„Kritici pomoci Ukrajině argumentovali, že i s omezenou vojenskou pomocí Ukrajině bude mít stejně Rusko navrch a Ukrajina by v případě přímé konfrontace s Ruskem prohrála,“ píše Michta a dodává, že to je právě důvod k vojenskému zásahu. Ukrajinu totiž Rusko nesmí získat zadarmo. Proto se musí poskytnout Ukrajině vojenská pomoc, jelikož sama proti Rusku dozajista prohraje a Západ by byl oslaben.

„Skutečnost, že by Putin dokázal zásadně změnit hranice v Evropě s takřka nulovými vojenskými ztrátami, by potvrdila veškeré domněnky o západní neschopnosti změny přístupu k postmoderním konceptům bezpečnosti,“ píše Michta. Putinovi by tak stouplo sebevědomí a posunul by se ke svému „skutečnému arcinepříteli, NATO“.

Osud Ukrajiny určí, jak budou vypadat budoucí vztahy Západu – především USA a Německa – s Ruskem; obzvlášť, zda NATO vyjde z toho konfliktu jako životaschopná obranná organizace, za kterou se vydává, nebo jen prázdná schránka známá spíše pro své ministrování, konference a proslovy než svůj vojenský potenciál,“ dodává Michta s tím, že za posledních pět let klesly investice do vojenského rozpočtu zemí NATO v průměru o 40 %, zatímco ruské vzrostly o 80 %.

„Tohle není jen osud jedné nešťastné východoevropské země, ale budoucnosti NATO a evropské bezpečnosti,“ píše Michta a dodává, že pokud se Západ vzdá Ukrajiny, možná bude příští na řadě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: spa

Operátoři

Pane senátore, dobrý den, myslíte, že je šance, že se někdy dočkáme slibovaného čtvrtého operátora a tím i levnějších cen? Kdo je odpovědný za to, že tu nemáme čtvrtého operátora? Někde jsem četl, že tu být nemůže, což nechápu. Žijeme přeci ve svobodné a tržní ekonomice nebo ne? Nevím, zda mi dokáže...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Hnus. Ani pes je nesežral.“ Češi si všimli, kdo zkazil piškoty. Jurečka to tehdy přikryl

8:00 „Hnus. Ani pes je nesežral.“ Češi si všimli, kdo zkazil piškoty. Jurečka to tehdy přikryl

„Hnus.“ „Odporná chuť i konzistence.“ „Nedá se to žrát.“ – Těmito slovy hodnotí lidé v několika posl…