Válka bude! Jaroslav Bašta s obavami hledí na Ukrajinu a Turecko

28.11.2021 7:04

Někdejší velvyslanec v Rusku a na Ukrajině Jaroslav Bašta, dnes poslanec SPD, má obavy, že v Evropě vypukne válka. Dojde k tomu prý na Ukrajině, kde prezident Volodymyr Zelenskyj z Baštova pohledu přitápí pod válečným kotlem. Na situaci by se navíc mohl přiživit turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, jenž přivedl svou zemi do velké ekonomické krize, kterou by mohl chtít vyřešit nějakým tím bojem.

Válka bude! Jaroslav Bašta s obavami hledí na Ukrajinu a Turecko
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslav Bašta

Kdysi dávno, když se někdo chtěl dozvědět něco o budoucnosti, musel vyrazit např. na pověstnou věštírnu do Delf v antickém Řecku. Jaroslav Bašta v komentáři pro Prvnízprávy.cz tvrdí, že dnes si stačí přečíst noviny. Ty ruské a ukrajinské.

„Tento týden jsem si pročítal zprávy o Ukrajině, a ejhle, všechny výše uvedené druhy informačních zdrojů na ukrajinské a ruské straně se shodují v jednom – válka bude! Přibližně stejně líčí i to, jak bude probíhat. Zásadně se samozřejmě liší v odhadech, jak ozbrojená konfrontace nakonec dopadne,“ napsal Bašta.

Ukrajinská strana tvrdí, že zaútočí Rusko, ale vojáci věrní vládě v Kyjevě útok odrazí a poté k zemi opět připojí povstalecké oblasti Doněck a Luhansk i poloostrov Krym ovládaný od počátku roku 2014 Ruskem. Z ruské strany zase zaznívají připomínky války s Gruzií  z roku 2008, kdy byla gruzínská armáda poražena.

Vedle toho podle Bašty pod válečným kotlem přitápí i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, který obvinil jednoho z nejbohatších Ukrajinců Rinata Achmatova, že chystá puč v ruské režii. Bašta v této souvislosti upozorňuje, že Achmatov hleděl vždy spíš k Velké Británii než k Rusku. Ale byl to spojenec předchozího ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče. A to bude asi ten problém, usoudil Bašta.

„Dlouhá léta byl totiž nejbližším spojencem bývalého prezidenta Janukovyče, protože se spolu v divokých devadesátých letech ke své hegemonii na levobřežní Ukrajině doslova prostříleli. Proto by útok na něj a jeho majetek nejspíše vyvolal vážný konflikt. To by za situace, kdy na hranicích Ukrajiny a Ruska stojí proti sobě stotisícové armády, opravdu mohlo vyvolat válku. Tu by nepochybně přivítal turecký prezident Erdogan, který doma způsobil velkou finanční krizi a čelí vážným protestům a masovým demonstracím. Nelze vyloučit, že by jejímu vzniku rád napomohl třeba pomocí hybridní migrační války. V Řecku ukázal, že tuto disciplínu zvládá lépe než běloruský prezident Lukašenko. Řekl bych, že počet státních i nestátních entit, které by ve válce na východních hranicích Evropské unie viděly tradiční osvědčené řešení současné bezvýchodné krize, už překročil kritickou mez,“ uzavřel Bašta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…