Válka mezi Německem a Bruselem: Vážný rozkol. O peníze nás všech

12.05.2020 11:51

Většina světa věnuje pozornost koronaviru a počtu lidí, které čínský virus postihl, sledují kolik jich usmrtil a kolik lidí se z nemoci covid-19 vyléčilo. Europoslanec Jan Zahradil však upozornil, že ve stínu koronavirové pandemie se odehrává největší ústavní krize v dějinách EU. Německý ústavní soud se totiž dostal do sporu s Evropskou centrální bankou a Evropská komise Německu pohrozila, že ho může hnát před svůj soud.

Válka mezi Německem a Bruselem: Vážný rozkol. O peníze nás všech
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bundestag

Německý ústavní soud prohlásil, že Evropská centrální banka (ECB) překročila své pravomoci, když se rozhodla nákupem dluhopisů podpořit ekonomiku eurozóny, protože tyto nákupy neprojednala a neposvětila německá vláda ani německý parlament. Ústavní soud vyzval ECB, aby nákupy přerušila, dokud je řádně neodůvodní. ECB k tomu dostala lhůtu 3 měsíce. Informovala o tom agentura Reuters.

Anketa

Která TV teď přináší nejlepší zpravodajství? (Ptáme se od 12.5.2020)

9%
67%
14%
hlasovalo: 13643 lidí

Z Bruselu však přišla pro mnohé možná překvapivá reakce. EU oznámila, že nemůže vyloučit, že kvůli tomuto rozhodnutí ústavního soudu, v budoucnu povede s Německem soudní řízení. Na tuto možnost upozornila bývalá německá ministryně obrany a dnes předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyen. Předsedkyně Evropské komise je toho názoru, že právo EU je v této oblasti nadřazeno právu členských států.

Její podřízení však prakticky ihned začali slovům své šéfky obrušovat hrany. Komise podle nich potřebuje čas, aby celou situaci zhodnotila.

Hovoříme o rozsudku soudu členské země, rozsudku nejvýše postaveného soudu v Německu, takže tady narážíme na otázku nezávislosti soudní moci a musíme být velmi opatrní při zvažování, zda s Německem zahájíme, či nezahájíme řízení pro porušení unijního práva,“ uvedl k problému jeden z úředníků.

Europolanec Jan Zahradil (ODS) má za to, že ve stínu koronaviru můžeme sledovat největší ústavní krizi v dosavadní historii EU. A už tuší, jak bude celá věc nakonec vyřešena. Zahradil se domnívá, že německá kancléřka Angela Merkelová ústavní soudce ve své zemi 'umravní'.

 „Ve stínu koronaviru probíhá doposud nevídaná ústavní krize v EU: německý Ústavní soud napadl některá opatření Evropské centrální banky z minulosti (viz článek), prohlásil je de facto za nezákonná a uložil Bundesbance je nevykonávat. Proti tomu se samozřejmě ozval jak Evropský soudní dvůr, tak Evropská komise, jejíž německá(!) předsedkyně dokonce pohrozila Německu 'infringement‘ procedurou, tedy popotahováním za údajné porušení evropského práva (již použito proti Polsku a Maďarsku)," upozornil Zahradil.

„Na tahu je nyní spolková vláda (Merkelová) a spolkový sněm. Předpokládám, že dojde k umravňování Ústavního soudu možná i změnou zákonů. V sázce je příliš mnoho. V každém případě pozorně sledujme,“ doporučil ještě všem svým spoluobčanům.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…