Válka mezi protonovým centrem a VZP stále trvá. Nyní prý došlo na klamání veřejnosti

26.04.2014 9:08

Pražské protonové centrum kritizuje VZP a pojišťovna zase centrum. Zatímco unikátní léčba nádorů protonovým ozařováním láká nové pacienty, zdravotní pojišťovny o účinnosti léčby nejsou přesvědčené, a chtějí tak platit co nejméně. Více než rok trvající válka nyní vystupuje z kanceláří a cílí přímo na lidi. A používá se k tomu různých nástrojů. Kauzu, které se věnují i ParlamentníListy.cz, shrnují Lidové noviny.

Válka mezi protonovým centrem a VZP stále trvá. Nyní prý došlo na klamání veřejnosti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Přístroj na protonovou terapii

Podle listu se nyní používají fauly, manipulace či vydírání agresivní reklamní kampaní. Pacienti jsou postavení do role rukojmích. Tento týden podle LN protonové centrum v Praze neváhalo sáhnout minimálně ke klamání veřejnosti.

Na svém webu totiž prý zveřejnilo návrh smlouvy s hlavičkou VZP, kterou je údajně ochotno podepsat a zastavit tak arbitráže proti pojišťovně.

Text se ale v porovnání s návrhem VZP liší. Protonové centrum totiž rozšířilo seznam diagnóz. „Jde o 10 až 15 procent pacientů určených pro léčbu ozařováním,“ uvedl mluvčí centra Vladimír Šulc. Pro centrum by se tedy jednalo o další tisícovky pacientů. Po rozhlasových spotech k tomu navíc využívá i inzeráty, které centrum hájí.

Pojišťovna se naopak snaží vyjednávat tak, aby za pacienty platila co nejméně. Léčbě totiž nevěří. Návrh jejich smlouvy je limitovaný doporučením Komplexního onkologického centra, tvrdí. Terapii by tak podle všeho mělo podstoupit kolem sta pacientů VZP. Celkové náklady jsou asi 60 milionů.

„Klasickou radioterapii ročně podstoupí přes 20 tisíc nemocných, což pojišťovny vyjde na 1,4 miliardy korun,“ míní pro noviny předseda Společnosti radiační onkologie Jiří Petera. Dodává, že pokud by se protonem zářily dva tisíce pacientů, spolklo by to většinu této částky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…