Válka mezi špičkami z EU. Jde o Afghánce. Desítky tisíc Afghánců. Ivan David vše popsal

03.09.2021 17:25

Europoslanec Ivan David (SPD) tvrdí, že rakouský kancléř Sebastian Kurz bude kvůli odmítání afghánských uprchlíků novým nepřítelem Evropské unie, podobně jako maďarský premiér Viktor Orbán. EU prý plánuje přesídlení více než 30 tisíc Afghánců, což ale Rakousko a mnoho dalších zemí odmítá.

Válka mezi špičkami z EU. Jde o Afghánce. Desítky tisíc Afghánců. Ivan David vše popsal
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Ivan David

„Po posledním mimořádném setkání ministrů vnitra EU je jasné jedno – tito ministři příliv afghánských uprchlíků do EU v naprosté většině nechtějí. I tak si ale Evropská komise vede svou a chce přijmout minimálně 30 tisíc takzvaných tlumočníků,“ píše David v komentáři v Parlamentních listech.

David nechápe především rychlost, s jakou přišlo odsouzení některých politiků, kteří přijímání uprchlíků neschvalují. „Sociálně demokratický ministr zahraničí Lucemburska Jean Asselborn dokonce vyzval k evropskému odporu proti politice kancléře Kurze a slovinského premiéra Janši. Slovinsko v současnosti předsedá EU a jeho postoje vůči migraci jsou dlouhodobě známé,“ upozorňuje europoslanec.

Ministr zahraničí Lucemburska Asselborn se měl nevybíravě vyjádřit nejen na adresu Kurze, ale i dalších evropských politiků. „Doufám, že bude panovat odpor vůči panu Kurzovi z Rakouska a panu Janšovi ze Slovinska, kteří jsou jasně a rozhodně v souladu s Orbánem, Salvinim a Le Penovou. Tito všichni odmítají přímou lidskou solidaritu s mučenými lidmi v Afghánistánu v tomto extrémně dramatickém okamžiku,“ měl prohlásit Asselborn s tím, že jím jmenovaní politici ztrácejí evropskou úroveň a nezastávají hodnoty Evropské unie.

Anketa

Doposud nejlepší nápad předvolební kampaně?

hlasovalo: 9718 lidí
To, že Asselborn připodobnil Kurze k Orbánovi, podle europoslance Davida není náhoda. „Kde bere lucemburský ministr drzost přikazovat zemím EU, je jedna věc, a druhá – nic se neříká náhodou. I navzdory úsměvům, které včera Kurz v Berlíně směřoval k Angele Merkelové na společné tiskové konferenci, byl už jasně označen jako terč,“ má jasno David.

Zatímco Kurz na tiskovce znovu zopakoval, že Rakousko nehodlá přijmout žádné další afghánské migranty a zvětšit tak svou už nyní nadproporcionální afghánskou komunitu, Merkelová mluvila o přijetí tisíců afghánských spolupracovníků. „Navzdory tomu, že už se ukázalo, že mnozí byli do Německa dopraveni jaksi neprávem a s místními spolupracovníky měli společné jen to, že také chtěli do Německa. Prý je budou všechny prověřovat, řekla kancléřka. A pak ty, co se dostali do Německa neprávem, bude chtít její nástupce přerozdělit. I k nám,“ varuje David.

Poté se David vrátil k Lucemburčanu Asselbornovi, jenž prý mluvil dokonce o 50 tisících Afghánců, kteří budou přesídleni do Evropy. „Tímto bychom prý legálně a bezpečně ve spolupráci s Agenturou OSN pro uprchlíky (UNHCR) přivedli do EU dívky, ženy, bývalé soudkyně, aktivisty za lidská práva nebo jiné lidi, jejichž životy jsou v bezprostředním ohrožení,“ podivuje se David a za reakci chválí rakouského ministra zahraničí Alexandera Schallenberga. „Bylo by žádoucí, kdyby Asselborn prokázal podobnou úroveň solidarity a lidskosti jako my. Aby se tak stalo, muselo by Lucembursko přijmout šestkrát více Afghánců, než kolik jich tam v současné době žije. Pak by nám možná mohl radit,“ uvedl prý Schallenberg.

„Evropská komise nicméně už číslo 30 tisíc vyřkla, a tím opět vykročila mimo rámec toho, co chtějí členské země. Odpor se ale zvyšuje, a ani pokusy o vnucení agendy uprchlických neziskovek neposlušným zemím demonstracemi či barevnými revolucemi na tom nic nezmění,“ vítá europoslanec měnící se náladu v rámci EU.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…