Válka na Ukrajině. Ekonom předpovídá, co udělá s cenami nemovitostí v ČR

18.03.2022 15:45

Ekonom Lukáš Kovanda prorokuje, že by mohly po dlouhých letech kvůli vysoké inflaci a válce na Ukrajině začít zlevňovat ceny nemovitostí. Ať už kvůli vysoké inflaci, vysokým úrokům hypoték a stagnující ekonomice nebo odlivu zahraničních investorů. „Bude méně kupujících Čechů, méně kupujících cizinců i méně kupujících velkých hráčů,“ říká Kovanda.

Válka na Ukrajině. Ekonom předpovídá, co udělá s cenami nemovitostí v ČR
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ekonom Lukáš Kovanda

Válka na Ukrajině podle Kovandy vyvolá v Česku hlubokou stagflační krizi, kdy bude nadále vysoká inflace, zatímco ekonomika bude stagnovat. „Výsledkem bude citelný propad reálné kupní síly. Vždyť letos mzdy nominálně porostou jen o šest procent, zatímco inflace bude zřejmě i více než dvojnásobná. Česko tedy čeká největší propad životní úrovně od 90. let,“ upozorňuje renomovaný ekonom a dodává, že dalším aspektem budou patrně nejdražší hypotéky od přelomu tisíciletí.

Anketa

Vede si Petr Fiala ve funkci premiéra dobře?

4%
95%
hlasovalo: 69687 lidí
Tím vším podle Kovandy opadne poptávka po nemovitostech ze strany řadových občanů, což může přinést jak zastavení růstu cen nemovitostí, tak dokonce pokles cen nemovitostí včetně nájmů. „Do toho kvůli nutnému boji s inflací rostou a porostou úroky na aktivech, která jsou bezpečnější investicí než nemovitosti – tedy na státních dluhopisech. Banky a fondy, prostě velcí investoři, přesměrují své investice z nemovitostí třeba právě do dluhopisů,“ přidává Kovanda další možný scénář, podle kterého by o nemovitosti ztratili zájem i „velcí hráči“.

Dále může oslabit poptávka po nemovitostech ze strany cizinců, pro něž se může vlivem války na Ukrajině jevit Česká republika jako riziková země. „Mohou si říct, že Česko je až moc blízko Ukrajině. Proč riskovat koupi nemovitosti v zemi, na kterou může mít potenciálně zálusk Vladimir Putin, když mohou investovat v bezpečnějším Německu nebo třeba Španělsku?“ pokračuje ve své úvaze Kovanda.

„Takže shrneme-li, bude méně kupujících Čechů, méně kupujících cizinců i méně kupujících velkých hráčů. Výstavba zůstane omezená, navíc ovšem mohou přibýt statisíce Ukrajinců, kteří se po válečné imigraci usadí v Česku trvaleji. Růst cen nemovitostí tedy výrazně zmírní, ba se promění ve stagnaci, v některých místech i v propad,“ predikuje ekonom s tím, že bude záležet na vývoji války na Ukrajině.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…