Válka plodí emise, varuje Česká televize. A neřeší se to

20.01.2024 16:20 | Monitoring

Emise skleníkových plynů se dostávají do hledáčku čím dál častěji. Velká pozornost se upírá na jejich měření i analýzu, v jedné oblasti lidského bytí se však neřeší: v oblasti armádních operací a válečných konfliktů. Rozebírá to server ČT24.

Válka plodí emise, varuje Česká televize. A neřeší se to
Foto: z internetu
Popisek: bombardování Gazy

Problematika emisí v oblasti armádních operací a válečných konfliktů vystoupila do popředí v souvislosti s válečným konfliktem na Ukrajině a v Pásmu Gazy. Je složité však říct, jak přesně válka mění klima.

V mírových dobách jsou podle výzkumů hlavním zdrojem emisí armád hlavně spalování fosilních paliv zejména v letecké dopravě, ale také spotřeba různých materiálů, potravin, stavba či provoz budov. V době válečného konfliktu se však můžou emise zhoršit. V době války ve Vietnamu, kdy docházelo k ničení lesů, nebo v době vypalování ropných vrtů v Kuvajtu, emise mohly dosáhnout stovek milionů tun CO2.

Nepřímé emise pak mohou vznikat následnou rekonstrukcí města a obnovou infrastruktury po skončení války. Výpočty pak často nezahrnují emise vznikající z dopadů válečných bojů, konstatuje ČT24.

Válka na Ukrajině pak byla podle všeho prvním pokusem o dokumentaci a vyhodnocení emisí skleníkových plynů, kdy se ukázalo, že emise odpovídají asi 120 milionům tun CO2 za dvanáct měsíců.

V konfliktu v Gaze pak existují ještě lepší výpočty, kdy většina z oxidu uhličitého, který byl během prvních dní po útoku Hamásu vytvořen, vznikla kvůli leteckému bombardování a pozemní invazi do Gazy. Emise navýšily také lety amerických vojenských letadel dopravujících zásoby do Izraele. 

„Rakety Hamásu vypálené na Izrael ve stejném období vyprodukovaly asi 713 tun CO2, což odpovídá přibližně 300 tunám uhlí. Obnova asi sta tisíc poškozených budov v Gaze za použití současných stavebních technik vygeneruje nejméně třicet milionů tun skleníkových plynů. To odpovídá ročním emisím CO2 Nového Zélandu," hodnotí také web ČT24.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Vanda Efnerová

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Válka plodí emise., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskusePetr 12 , 20.01.2024 16:42:05
ČT objevila Ameriku, a co 3 miliony kubíků metanu do ovzduší po výbuchu Nordstreamu? To celý svět cudně mlčet, protože to přece udělali naši spojenci, hlavně když budem vybíjet krávy, protože prdí metan. Celý tento ansámbl patří do blázince.

|  8 |  0

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…