Válková: Že jsem součástí mafie? Nevím, jak dlouho budu ministryní, ale hodlám se bránit

03.06.2014 10:17

Spor ministryně spravedlnosti (ANO) s bývalou první náměstkyní Hanou Marvanovou, rovněž vyslanou hnutím ANO, ještě zcela neskončil. Nyní se proti některým tvrzením Marvanové ohradila samotná ministryně. Zejména proti tomu, že by bylo ministerstvo ovládáno lobbisty nebo že by ona sama byla součástí nějaké mafie. Napsala to na server hnutí ANO anobudelip.cz.

Válková: Že jsem součástí mafie? Nevím, jak dlouho budu ministryní, ale hodlám se bránit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně spravedlnosti Helena Válková představila svůj tým spolupracovníků a pracovní plán v oblastech, kterým se bude během svého mandátu věnovat

Válková s Marvanovou se neshodly například na snížení odměn advokátů a jmenování některých soudních funkcionářů. Advokátka také do médií tvrdila, že Ministerstvo spravedlnosti ovládají lobbistické skupiny.

Marvanová v minulých dnech Právu sdělila, že je přesvědčena, že tlak na její odchod z ministerstva pochází od lobbistických skupin advokátů a exekutorů a některých soudců. „Je to tlak vlivných zájmových skupin, které se kolem ministerstva pohybují,“ řekla Právu. Usuzuje tak prý z toho, že situace se kolem ní vyhrotila, když v souladu s vládním programem prosazovala snížení odměn advokátů. A také transparentní jmenování soudních funkcionářů.

Ministryně spravedlnosti Válková na některá tato tvrzení reagovala na webu hnutí ANO anobudelip.cz.  „Musím uznat, že občas otálím s mediálním vyjádřením se k některým závažným otázkám, a to z toho důvodu, že si je chci důkladně promyslet,“ napsala ministryně.

Právě její zdrženlivost budí dojem slabosti. „Toto bývá považováno za slabost a vysvětlováno, že podléhám různým tlakům. Ve skutečnosti tomu tak není, nicméně z důvodu nejistoty veřejnosti tento svůj přístup změním a pokusím se být mnohem otevřenější i vůči médiím. Chystám uzavřít proces jmenování předsedů krajských soudů a vysvětlím tak důvody, proč jsem proces jmenování pozdržela,“ píše o svých budoucích krocích v čele ministerstva. Právě vybírání předsedů krajských soudů patřilo mimo jiné ke sporům mezi oběma ženami.

Proti těmto jsem odhodlána se bránit

„Na závěr se musím zároveň důrazně ohradit proti tvrzení kohokoliv, že jsem součástí jakékoli mafie a že podléhám advokátní, exekutorské, soudcovské nebo jiné lobby. Jedna věc je profesionální konzultace se zástupci jednotlivých oborů uvnitř justice, druhou věcí je podléhání nějakému lobbingu. Taková tvrzení jsou účelová a absolutně postrádají racionální základ. Netuším, jak dlouho budu ministryní, vím ale jednoznačně, že proti těmto lžím jsem odhodlána se bránit,“ uvedla Válková k mediálně probíranému sporu obohacenému o řadu spekulací.

Hana Marvanová odešla z Ministerstva spravedlnosti zhruba po čtyřech měsících, během kterých se postupně ochladily původně vřelé vztahy s ministryní spravedlnosti Helenou Válkovou. Nakonec padlo rozhodnutí na večerní schůzce s šéfem hnutí ANO a ministrem financí Andrejem Babišem. Ten nabídl Marvanové, aby pracovala jako jeho poradkyně pro legislativu. Na Ministerstvu spravedlnosti ji vystřídal dosavadní ředitel legislativního odboru na financích Robert Pelikán.

Už ve středu Babiš novinářům řekl, že by byl rád, aby Marvanová za ANO kandidovala na podzim v Praze do Senátu. Marvanová však uvedla, že ji nikdo oficiálně neoslovil a že toto prý není na pořadu dne.

Co přesně napsala ministryně Válková:

Musím uznat, že občas otálím s mediálním vyjádřením se k některým závažným otázkám, a to z toho důvodu, že si je chci důkladně promyslet.

Toto bývá považováno za slabost a vysvětlováno, že podléhám různým tlakům. Ve skutečnosti tomu tak není, nicméně z důvodu nejistoty veřejnosti tento svůj přístup změním a pokusím se být mnohem otevřenější i vůči médiím. Chystám uzavřít proces jmenování předsedů krajských soudů a vysvětlím tak důvody, proč jsem proces jmenování pozdržela.

Na závěr se musím zároveň důrazně ohradit proti tvrzení kohokoliv, že jsem součástí jakékoli mafie a že podléhám advokátní, exekutorské, soudcovské nebo jiné lobby. Jedna věc je profesionální konzultace se zástupci jednotlivých oborů uvnitř justice, druhou věcí je podléhání nějakému lobbingu. Taková tvrzení jsou účelová a absolutně postrádají racionální základ. Netuším, jak dlouho budu ministryní, vím ale jednoznačně, že proti těmto lžím jsem odhodlána se bránit.

Helena Válková 
ministryně spravedlnosti

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…